Zwemzone Coupure open voor alle zwemliefhebbers

Enkele Bruggelingen namen meteen al een frisse dui. © Davy Coghe
Redactie KW

Brugs schepen van sport Franky Demon verklaarde zaterdagmiddag de zwemzone aan de Coupure officieel geopend. “Het water is met 21 graden bijzonder aangenaam van temperatuur én het is ook proper en veilig”, zei de schepen, die benadrukt dat de situatie met de dode vissen in de ringvaart en het kanaal Gent-Oostende onder controle is.

De Brugse sportschepen Franky Demon (CD&V) gaf zelf niet het goede voorbeeld door in het water te springen, maar vond wel enkele Bruggelingen bereid om op zijn aftellen samen een frisse duik te nemen.

Zo werd de zwemzone met ponton aan de Coupure, een aftakking van de ringvaart en het kanaal Gent-Oostende in de Brugse binnenstad, meteen ook officieel geopend. Ook de voorbije twee jaren werd er in deze omgeving voorzien in een bewaakte zwemzone.

“De zwemzone is vanaf nu tot eind augustus elke dag geopend van 13 tot 20 uur. We werken met inschrijvingen per shifts van één uurtje zwemmen of pootjebaden vanaf het ponton. Wie ingeschreven is, ontvangt dan een QR-code en kan die via zijn of haar smartphone tonen aan het onthaal”, verduidelijkt de schepen.

Geen kleedkamers

“Er zijn maximaal dertig mensen tegelijkertijd in de zwemzone. De zone wordt bewaakt door een equipe van zes redders; die zijn uiteraard niet allemaal tegelijkertijd aan het werk, maar gezien de ruime openingsuren hebben we zo’n grote groep nodig zodat ze kunnen afwisselen. We werken volledig coronproof en alles wordt dus dagelijks grondig gereinigd.”

https://www.youtube.com/watch?v=vU0qAmHB4h4

“Kleedkamers zijn niet voorzien, dus de mensen worden geacht al in zwemkledij aan te komen. Het water bedraagt nu 21 graden, een bijzonder aangename temperatuur dus. Het is niet alleen aangenaam, maar ook proper en dus absoluut veilig om te zwemmen. Er zijn zogenaamde beluchters op het water geplaatst, om zo extra zuurstof te steken en met een ultrasoon toestel houden we de giftige blauwalgen weg.”

“We laten de waterkwaliteit regelmatig testen door onze stedelijke dienst leefmilieu.” De schepen benadrukt specifiek de goede waterkwaliteit, omdat de voorbije dagen een grote vissterfte werd vastgesteld in de Brugse ringvaart en ook verderop in het kanaal Gent-Oostende.

2.700 kilogram dode vis

“Die vissterfte is inderdaad het gevolg van een vervuiling, maar ik kan en en mag voorlopig niet veel meer zeggen over wie daarvoor verantwoordelijk is. Tot nu toe werd al 2.700 kilogram dode vis uit het kanaal Gent-Oostende gehaald. Dat is dus voor alle duidelijkheid niet alleen in Brugge, maar ook ver daarbuiten”, stelt de schepen.

De brandweer, een privébedrijf in opdracht van De Vlaamse Waterweg en de Civiele Bescherming hebben die klus samen geklaard. Voor alle duidelijkheid: hier in de zwemzone zijn er nooit dode vissen geweest, want de sluisdeur bij het brugje ter hoogte van de Schaarstraat blijft altijd gesloten.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier