Zwemzone Coupure lokt meer dan 6.000 bezoekers

Ook burgemeester Dirk De fauw nam een duikje aan de Coupure. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Er kon deze zomer voor het eerst dagelijks gezwommen worden in de Brugse binnenstad en dat werd gesmaakt. Liefst 2.000 zwemmers doken het water in en nog eens 4.000 mensen kwamen vertoeven op het ponton. “We kunnen spreken van een geslaagde en veilige editie”, zegt schepen van Sport Franky Demon

Sinds het begin van de zomervakantie kan iedereen dagelijks, van 11 tot 20 uur, en onder het toeziend oog van redders een duik nemen aan de Coupure. De stad Brugge organiseert deze openluchtzwemzone in navolging van eerdere experimenten tijdens de Triënnales van 2015 en 2018.

Dagelijks baantjes trekken

Op zondag 1 september sluit de zwemzone de deuren. Schepen van Sport Franky Demon blikt alvast tevreden terug: “Tot op vandaag, woensdag, telden we ruim 1.700 zwemmers en iets meer dan 3.600 niet-zwemmende bezoekers van het ponton. Met de warme dagen deze week en komend weekend erbij denken we te zullen afklokken op een 2.000-tal zwemmers en het dubbel aantal personen die kwamen ontspannen op het ponton. Een tiental zwemmers komt zelfs bijna dagelijks enkele baantjes trekken in het hart van de binnenstad.”

Water: “zeer goed”

Het water bracht verkoeling tijdens de warme zomerdagen. In juli was de zwemzone voorlopig iets meer in trek dan in augustus. De gemiddelde watertemperatuur was ook iets warmer 22.3°C in juli t.o.v. 19.5°C in augustus. De waterkwaliteit werd in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid wekelijks gecontroleerd en werd telkens als “zeer goed” bestempeld. “Voor blauwalgen, die soms snel kunnen opkomen bij warm weer en gezondheidsrisico’s als hoofdpijn en braken kunnen veroorzaken, was er op geen enkel moment gevaar, zo bleek uit de testen. De maatregelen voor een goede waterkwaliteit die werden genomen door de stad misten hun effect niet.”

Ook de reactie van passanten en bezoekers op de zwemzone waren uitermate positief. Schepen Demon: “We kregen veel leuke reacties binnen. We kunnen spreken van een geslaagde en veilige editie. De aanwezigheid van voldoende gediplomeerde redders, de bredere openingsuren en het extra nachttoezicht bleken tot nu toe een echte meerwaarde. We evalueren de zwemzone verder in de loop van de maand september en bekijken wat de mogelijkheden zijn voor volgend jaar.”

De zwemzone is ongeveer 30 meter lang, 14 meter breed en 2,5 meter diep. Een klein peuterbadje (ongeveer 15cm diep) zorgt voor verfrissing bij de allerkleinsten. (NDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier