Zwemmen in Heule kan opnieuw op zondag, het bad blijft zeker open tot 2026

Goed nieuws voor Heule. Het zwembad blijft zeker nog tot 31 augustus 2026 open. Door de nieuwe deal tussen uitbater Lago en Stad Kortrijk kan er weer gezwommen worden op zondag, clubs kunnen er opnieuw trainen en er komt extra aandacht voor specifieke doelgroepen. De stad investeert de komende vijf jaar 500.000 euro.

Martine Marquillie en Chantal Duck van de Kortrijkse Zwemkring en schepen van sport Arne Vandendriessche zijn heel tevreden dat het zwembad van Heule zeker tot augustus 2026 openblijft.© CHH
Martine Marquillie en Chantal Duck van de Kortrijkse Zwemkring en schepen van sport Arne Vandendriessche zijn heel tevreden dat het zwembad van Heule zeker tot augustus 2026 openblijft.© CHH

Het Heulse zwembad is een oud bad dat dateert van de jaren 70. In het verleden waren er regelmatig technische problemen. Lago nam de exploitatie van het Heulse zwembad over van Stad Kortrijk bij de opening van het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide in 2019. In de overeenkomst werd toen bepaald dat het zwembad op het Lagaeplein nog zeker drie jaar open moest blijven, tot 2021. Er rees heel wat protest van de Heulenaren toen de openingsuren werden afgeslankt en het blad op zondag gesloten werd.

Zwemmen kan nu opnieuw op zondagvoormiddag. “Daarmee voldoen we aan een gevoelig punt bij de Heulenaars”, aldus schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “We mikken op gezinnen met jonge kinderen. Daarom zullen we ook de temperatuur van het water en de omgeving structureel verhogen. Tijdens de schoolvakanties organiseren we voortaan leuke activiteiten voor de kinderen zoals een halloweenzwemavond of een kerstduik.”

Opleidingsbad

“We hebben nood aan een tweede bad”, weet de schepen nog. “Hoewel het zwembad ‘Kortrijk Weide’ meer capaciteit heeft dan alle vroegere zwembaden samen, zitten we toch met een ‘watertekort’. Tijdens de piekuren en ‘s avonds hebben clubs te weinig mogelijkheden.”

Er verhuizen enkele clubs met afdelingen naar Lago Lagae. Uitbater Lago zet in op vier doelgroepen voor het zwembad Lagae. Het wordt een trainingsbad voor de watersportclub, een opleidingsbad in samenspraak met Sport Kortrijk, een recreatiebad voor de allerjongsten en er is speciale aandacht voor bijzondere doelgroepen zoals BOAS en de Watertrappers.

Half miljoen euro investeringen

Chantal Duck, hoofdtrainster van de Kortrijkse Zwemkring vindt het heuglijk nieuws. “Gezien de ettelijke kilometers die ik hier heb afgemaald in voorbereiding van verschillende nationale en internationale kampioenschappen, is het Heulse zwembad altijd een beetje mijn tweede thuis geweest”, zegt Chantal Duck. “De Heulenaars kunnen nu blijven genieten van dit fantastische gezinszwembad en ook de doorwinterde sporters zullen hun baantjes kunnen blijven trekken in dit Heu(l)se pareltje!”

Met deze beslissing gaat de stad een half miljoen euro investeren in een periode van vijf jaar. “We vernieuwen de inkom en het zwembad krijgt een opknapbeurt. We passen de nooduitgangen aan en investeren in de techniek”, geeft schepen Vandendriessche nog mee. Ook het dak van het sportcafé wordt hersteld en in samenspraak met de uitbater wordt het café opnieuw ingericht.

(CHH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.