Zwemmen en crossen: Kortrijk krijgt hondenzwemvijver en twee nieuwe losloopweides

In de zomer van 2020 komt er ook in Kortrijk een hondenzwemvijver, dat beloofde schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn (SP.A) tijdens de gemeenteraad. Ook aan extra hondenweides wordt gewerkt.

Je hond in vijvers of plassen laten zwemmen op Kortrijks grondgebied is op dit moment nog verboden. © AN

Ondertussen zijn er in Kortrijk al een aantal kleine losloopweides voor honden. Al wordt de weide aan de 3 Hofsteden nog steeds gegijzeld door bouwmaterialen voor de sociale appartementsblokken daar in de buurt. Wie zijn hond graag wat vrijheid gunt, rijdt best tot in de grote losloopweide bij De Gavers in Harelbeke. Veel baasjes laten daar in dit warme weer hun viervoeter ook zwemmen, maar eigenlijk mag dat niet. Wie betrapt wordt riskeert een boete.

Bestuursakkoord

Nochtans beloofde het stadsbestuur in hun meest recente bestuursakkoord een plekje waar honden kunnen zwemmen. Het was Philippe Dejaegher (N-VA) die het bestuur daarop wees. “We weten al langer dat alle honden meer dan welkom zijn in de stad en daar zijn we fier op, we gaan immers voor een diervriendelijke stad! In de stad kan je al op enkele plaatsen met je hond terecht in hondenloopweides, zoals in Bissegem, in Heule of in park Blauwe Poort. Met deze tijd van het jaar zoeken baasjes niet alleen verkoeling voor zichzelf, maar ook voor hun trouwe viervoeter.

In het bestuursakkoord Beste Stad van Vlaanderen lezen we volgende: “We zorgen ook voor een (honden)zwemvijver op een geschikte locatie.” Vandaar mijn vraag aan de bevoegde schepen: Op welke publieke plaatsen kunnen honden zich in deze warme periode afkoelen in onze stad? En komen er nog nieuwe hondenloopweides in Kortrijk?

Veel Kortrijkzanen trekken bij gebrek aan een zwemvijver met hun hond naar Kuurne. Hondenspeciaalzaak Dog Lovers baat daar een binnenzwembad voor honden uit.
Veel Kortrijkzanen trekken bij gebrek aan een zwemvijver met hun hond naar Kuurne. Hondenspeciaalzaak Dog Lovers baat daar een binnenzwembad voor honden uit.© AN

Uit het antwoord van schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn (SP.A) blijkt dat er op dit moment nog geen plaatsen zijn waar honden legaal mogen zwemmen. “Een plek voor een hondenzwemvijver vinden is niet evident”, aldus de schepen. “Je kan immers niet zomaar een put vullen met water. Dat water moet ook gezuiverd worden en we moeten natuurlijk de veiligheid in het oog houden. Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden en zetten we alles op alles om tegen 2020 een zwemvijver voor honden te openen in onze stad.”

Ook wat losloopweides betreft zitten we niet stil“, vervolgt de schepen. “Op dit moment zijn twee extra weides in de maak. Een aan stadsgroen de Marionetten en een in wijk De Lange Munte, bij Langwater. In Marke hebben we nog een blinde vlek, ook daar willen we iets aan doen.” De hondenweide aan de 3 Hofsteden zou pas tegen 2021 weer toegankelijk zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.