Zwemclub Olumpia gooit de handdoek na aanhoudende discussie over tarieven

Olumpia zette de zwemlessen in Kortrijk stop, een overeenkomst met Lago komt er niet. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Zwemclub Olumpia stopt er definitief mee. De club kan de gevraagde tarieven van zwembadbeheerder Lago niet ophoesten. Bijna 500 zwemmertjes blijven in de kou staan. “Het voelt alsof mijn man opnieuw gestorven is”, zegt Maryse Desmarets, echtgenote van wijlen Guy De Geest, de bezieler van de club. “Wij proberen al jaren tot een akkoord te komen, maar Olumpia houdt steeds het been stijf”, weerlegt Lago.

Het gekibbel tussen Olumpia en Lago is al een paar jaar aan de gang. Toen de stad Kortrijk besliste om de zwembaden in onze stad te privatiseren, maakten heel wat zwemclubs zich onmiddellijk zorgen.

Zo kon BOAS, de grootste G-zwemclub van België, vroeger gratis terecht in het Magdalenazwembad. Ze hebben meer dan 130 leden met een beperking en draaien volledig op vrijwilligers. In het nieuwe zwembad mag BOAS de banen gebruiken aan het voordeeltarief van 5,20 euro per uur. Dat is nog stukken goedkoper dan het standaardtarief van 14 euro per baan, maar toch een stevige hap uit het budget.

Vzw Sportplus

Jammer genoeg voor Olumpia beschouwt Lago hen niet als een zwemclub, wel als een zwemschool. Volgens Lago heeft de vzw dan ook geen recht op het verlaagde tarief omdat het een onderneming is die winst maakt op zwemlessen. En het geven van zwemlessen is gereserveerd voor één exclusieve partner die daar jaarlijks 90.000 euro, exclusief btw, voor moet neertellen. In Kortrijk is die partner vzw Sportplus (een organisatie van de stad zelf, red.) geworden. Voor Olumpia is er dus met andere woorden geen plaats meer.

Synchroonzwemmen

De bezieler van vzw Olumpia wijlen Guy De Geest startte de club begin jaren 70. Toen de man in december van vorig jaar overleed, probeerden zijn dochter Françoise en zijn vrouw Maryse Desmarets zijn levenswerk boven water te houden. “Op 1 juni 2018 kwamen we met de stad overeen dat we onze clubwerking konden voortzetten in het nieuwe zwembad vanaf maart 2019. Dat is toen duidelijk afgesproken”, vertelt een aangeslagen Maryse. “Bovendien wisten we uit het dossier dat het stadsbestuur bij de Vlaamse Gemeenschap indiende, dat ze een subsidie van 750.000 euro kreeg voor de bouw van het zwembad. De voorwaarde daarvoor was dat alle watersportclubs aan clubvoorwaarden toegang zouden krijgen. Maar begin februari kregen we plots te horen dat we enkel in het nieuwe bad terecht konden voor synchroonzwemmen. De rest van onze werking moesten we maar opdoeken.”

Oprichter Guy De Geest.
Oprichter Guy De Geest.© gf

Winstbejag

Schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) probeerde nog te bemiddelen, maar zonder resultaat. “Ingaan op de voorstellen van Lago en Stad Kortrijk was uitstel van executie geweest”, aldus Maryse. “We hadden onze lidgelden moeten verdrievoudigen. Terwijl ik de afscheidsbrief aan onze leden schreef, hoorde ik Guy wenen en voelde ik zijn hand beven op mijn schouders. De tranen liepen langs mijn wangen. Het was een hartverscheurend afscheid dat diepe wonden sloeg in ons gezin. Jarenlange belangeloze inzet en fantastische technische vaardigheden belanden zomaar in de prullenmand. Puur uit winstbejag. Sportplus schakelt de concurrentie uit. Uit ervaring weet ik dat het zwemonderwijs er niet beter van zal worden, integendeel”, besluit ze.

Gewaarschuwd

Tom Hillewaere van Lago betreurt het vertrek van de club, maar staat achter zijn besluit. “Naar onze inschatting is Olumpia geen club maar een school. Ze geven hun eigen sportkampen en werken niet met vrijwilligers, ze betalen hun leraren. We waarschuwden hen drie jaar geleden al dat dit zou gebeuren, maar ze bleven steeds het been stijf houden. We hebben nog geprobeerd om hen tegemoet te komen door het synchroonzwemmen in Kortrijk te laten plaatsvinden in plaats van in Zwevegem, zoals afgesproken. Maar van een compromis wilden ze niet weten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier