Zwemclub Gold en triatlonclub No Limit Team smelten samen

Redactie KW

Na een verloving van twee jaar geven Gold en No Limit Team elkaar zondag officieel het ja-woord. De Zwevegemse zwemclub en de Zwevegems-Avelgemse triatlonclub versmelten zo tot een multisportvereniging. “Topsport is een belangrijk uithangbord. Maar de kweek van complete atleten: dát is het echte doel”

Met de samenwerking zetten Gold en No Limit Team een stap in het onbekende. In de triatlon- en zwemwereld kijken ze alvast met argusogen naar het project, en ook voor Vlaanderen is het een primeur. Niet alleen omwille van het hechte verbond tussen beide clubs, maar ook door hun gezamenlijke opleidingsstrategie. Jonge atleten krijgen alle ruimte om zich te ontwikkelen naar hun talenten.

“Een volledig nieuwe visie, eentje waar de Vlaamse zwem- en triatlonfederaties argwanend tegenaan kijken”, zegt Johan Van Wonterghem (61), voorzitter bij No Limit Team. “Van jongs af aan zullen we inzetten op talentontwikkeling en professionele ondersteuning. Eerst die brede ontwikkeling. En pas op elf- of twaalfjarige leeftijd zullen de kinderen zich op een enkele sport focussen. De bonden? Die zijn gewoon bang om leden te verliezen. Maar ondanks al hun twijfels geloven wij honderd procent in dit project.”

Met ‘wij’ bedoelt Van Wonterghem zichzelf en Martijn Balcaen (35), de bezieler en voorzitter van zwemclub Gold. Gold was in 2015 op sterven na dood na een vechtscheiding met UZKZ, nu een onafhankelijke Zwevegemse zwemclub. UZKZ wilde de topsportwerking niet langer ondersteunen. “Een zwarte periode”, beaamt Balcaen. “Breedtesport is héél belangrijk voor ons, maar een topsportdimensie bleef onontbeerlijk. Daar liep het spaak. Dankzij enkele trouwe ouders konden we Gold uit het moeras trekken. De voorbije seizoenen konden we opnieuw groeien. De toenadering tot NLT kwam voor ons op het juiste moment.”

No Limit Team keek al langer uit naar een uitbreiding. Onder meer de Zwevegemse atletiekclub AZW kwam zo in beeld. “De voorzitter was enthousiast, maar het bestuur durfde de sprong niet te wagen”, zegt Van Wonterghem. “Meestal moet ook de gemeente vragende partij zijn, anders valt zo’n voorstel in dovemansoren. In 2015 ontving Gold ons wél met open armen. De samenwerking verliep zo goed dat we ons in de zomer van 2018 verloofden.”

“Breedtesport is héél belangrijk voor ons, maar een topsportdimensie bleef onontbeerlijk”, klinkt het. (gf)

Gold leverde sindsdien de knowhow voor de zwemafdeling van No Limit Team, en stapte ook mee in het Multi Water Move project en de Multi Sport School van de triatlonclub. Eind 2019 zouden Gold en NLT één worden. “Het heeft wat langer geduurd, maar dat is alleen maar logisch”, legt Balcaen uit. “De opbouw van een goede verstandhouding vergt tijd. Er waren heel wat bestuurlijke en sportieve vraagstukken. Die moesten eerst uitgeklaard worden.”

En dat is nu gebeurd. Gold wordt dé zwempijler van No Limit Team. Die laatste levert wel de naam voor de nieuwe multisportclub, dat nu zo’n 450 leden telt. Er is ook een zesdelige structuur uitgetekend. Zo krijgen de klassieke sporten ‘zwemmen’, ‘fietsen’ en ‘lopen’ elk hun eigen commissie. Er zijn ook drie bestuurscellen opgericht om evenementen, wedstrijden en stages te organiseren. “Met de nieuwe slogans ‘Complete Athletes’ en ‘One Big Family’ maakt de club ook duidelijk waar het voor staat”, is Van Wonterghem enthousiast. “Topsport is dan wel een belangrijk uithangbord, maar de kweek van complete atleten is het echte doel. Bovendien is ook de pur sang recreant bij ons welkom. Wij willen één grote familie vormen.”

Geen coronakater

Hoewel de voorbije quarantaineperiode ook voor Gold en No Limit Team een kleine bom legde onder de sportieve en financiële plannen, vonden beide voorzitters het een leerzame én vruchtbare periode. “Maar een financiële kater is er niet”, vindt Balcaen. “De sponsoren vragen wel of ze hun bijdrages kunnen spreiden, maar de meesten blijven ons trouw. En in het uitzonderlijke geval dat er eentje afhaakt, komt dat omdat ze echt niet anders kunnen.”

“Op sportief vlak was het wel een domper natuurlijk”, zegt Van Wonterghem. “Onze triatleten hadden ontzettend hard getraind op een stage in Portugal, en waren helemaal klaar om te vlammen, maar zagen dan plots alles in rook opgaan. Ook de zwemmers zagen het EK Open Water geannuleerd worden. Mentaal een harde noot om te kraken, hoor.”

Gold en No Limit Team vingen de quarantaine op via zoom-sessies, droogtrainingen en individuele programma’s. Vooral het groepsgebeuren werd vooropgesteld. “Om de emotionele belastbaarheid van de atleten niet té groot te laten worden. Er waren sportbubbels van dertig leden. Als we dat niet hadden gedaan, zaten we tegen het einde van de zomer misschien met een massale drop-out: ook niet de bedoeling hé.”

wittebroodsweken

Zondagmiddag verbindt Zwevegems schepen van Sport Raf Deprez (CD&V) de clubs ‘in de echt’ in het zomerdorp in Heestert. Zo’n kleine tweehonderd man zal op de ludiek bedoelde plechtigheid aanwezig zijn. Op 6 september volgt dan de eerste test voor het nieuwe No Limit Team. Dan staat het BK triatlon in Brugge op het programma. Ook de zwemmers hebben met het BK Open Water in het kanaal Bossuit-Kortrijk hun eerste wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier