Zwembadbrand in Kortrijk ontstaan door “samenhang van menselijke handelingen”

Van de glijbanen bleef na de brand niets meer over. © KV
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De oorzaak van de zware brand in het nieuwe Kortrijkse zwembad op Kortrijk Weide is bekend. Volgens experten ontstond de brand door “een samenhang aan menselijke handelingen”. Met andere woorden, er werd een menselijke fout gemaakt tijdens de werken aan de groene glijbaan aan de vooravond van de brand. Alle glijbanen van het nieuwe complex brandden begin vorig jaar helemaal uit, luttele dagen voor de opening.

Over de oorzaak van de zware brand in het zwembad in Kortrijk in de nacht van 26 op 27 februari 2019, doen al maanden de gekste geruchten de ronde. Sommige Kortrijkzanen raakten er zelfs van overtuigd dat het om kwaad opzet ging.

Geen kwaad opzet

Een vraag van Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), in de Kortrijkse gemeenteraad, leert dat dat niet het geval is. Een chemische reactie in de groene glijbaan zou de schuldige zijn. Al ontstond die volgens een expert wel door een samenhang van menselijke handelingen tijdens de werken.

De aangestelde gerechtsdeskundige heeft op 14 februari al een uitgebreid verslag voorgesteld in aanwezigheid van alle betrokken partijen en in aanwezigheid van de voorzitter van de Rechtbank van eerste aanleg. Volgens dat verslag moet de oorzaak van de brand gezocht worden bij de laatst uitgevoerde werken op de dag van die brand. Daar werden aanpassingswerken gedaan in de groene glijbaan met chemische producten.

Verkeerde mengverhouding

“De oorzaak van de brand is een samenhang van menselijke handelingen”, klinkt het in het verslag. “Een verkeerde mengverhouding van de reactiecomponenten of de dikte van de harslagen of de aanwezigheid van brandbare goederen op de plaats waar de werken zijn uitgevoerd lagen aan de basis van de brand.”

“Enkel de hypothese dat de brand als gevolg van werken uitgevoerd in de groene glijbaan ontstaan is, stemt volledig overeen met de vaststaande feiten.” Van opzet was dus in geen geval sprake.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier