Zwembad van Gistel weer toegankelijk na grondige renovatiewerken

Door het plaatsen van ledverlichting en enkele grote fotowanden kreeg de badhal een mooie opfrissing en zal het voor de gebruikers veel aangenamer zwemmen zijn. © MVS
Redactie KW

Na grondige renovatiewerken zal het zwembad van Gistel vanaf 26 november weer toegankelijk zijn voor de scholen, de lokale zwemschool en de individuele gebruikers. Een officiële opening met een sportief luik wordt volgens de sportdienst voorzien in de maand december.

Begin december 2017 werd onder leiding van Farys, de intergemeentelijke samenwerking die de plaatselijke sportinfrastructuur beheert, gestart met de noodzakelijke renovatiewerken. Door plotselinge waterschade aan het plafond lagen de verbouwingswerken in de zomerperiode lange tijd stil.

Lek

“Naast de dakwerken werd de zandfilter met bijhorende leidingen vernieuwd en kregen de kleedkamers en EHBO-ruimte een opfrisbeurt. Voor de doelgroep senioren werd in de badhal een uitschuifbare trap geïnstalleerd en kwam er ook energiezuinige ledverlichting. De raming van de werken bedraagt ongeveer 450.000 euro met een subsidie van Sport Vlaanderen van 34.000 euro”, aldus schepen van Sport Annie Cool.

“Maar de heropening op 10 en 11 november moest worden uitgesteld omwille van een lek in de buizen tussen het zwembad en de zuiveringsinstallatie, waardoor er water in de kelder liep. Alle zorgen zijn nu opgelost en eindelijk kan het zwembad na elf maanden weer de deuren open”, aldus onderhoudstechnicus Jean-Claude Jonckheere.

Een nieuw zwembad zal er ooit moeten komen, maar dan wellicht in de context van gemeentefusies

Bij de huidige bewindsploeg wordt gesteld dat de voorbije renovatie de levensduur van het bad slechts met 7 tot 10 jaar verlengde. Volgens Alain Soete, voorzitter van de sportraad, zijn de uitgevoerde werken gerechtvaardigd. “In 2017 kwamen er immers ruim 27.000 leerlingen zwemmen, nog eens 16.000 zwemmers in clubverband en telde men ruim 16.500 individuele bezoekers. Ook de vele reacties op de sociale media liegen er niet om. De bevolking wil dat het zwembad zo vlug mogelijk opengaat”, aldus de voorzitter van de sportraad.

Hadden stadsbestuur en beheerder Farys het zwembad niet beter laten afbreken om net zoals in Diksmuide een nieuw project te realiseren? Een nieuw zwembad kost gemiddeld 5 miljoen euro. “Het moet er ooit van komen, maar dan wellicht in de context van een eventuele fusie van gemeenten”, aldus de afscheidnemende schepen van Sport Annie Cool. Ook de nieuwe beleidsploeg denkt na over de toekomst van het zwembad.

Toekomst

“In het bestuursakkoord, dat in januari 2019 voorgesteld wordt, zullen we een duidelijk standpunt innemen. De stad maakt jaarlijks immers 400.000 euro verlies op de uitbating”, zeggen toekomstig burgemeester Gauthier Defreyne en de nieuwe schepen van Sport Dries Depoorter. Zowel zwemclubs, schooldirecties als individuele zwemmers wachten af wat de toekomst zal brengen.

(MVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier