Zwembad Lichtervelde tijdelijk gesloten door technisch defect

© Foto Kurt
Redactie KW

Voor een frisse duik moest je de voorbije weken in het Lichterveldse zwembad zijn. Door een technisch defect was het zwembadwater namelijk kouder dan het zou moeten zijn. Maar door de inval van het zonlicht was de temperatuur nog ietwat draaglijk. “Maar nu ook dat weggevallen is, is het niet meer te doen”, stelt schepen Els Kindt (CD&V).

De schepen schetst de situatie: “We hebben een probleem met de ketel in het zwembad. Het zichtbare probleem is een lek op de warmtewisselaar in de ketel. We hadden twee manieren om dit probleem aan te pakken: ofwel las je onmiddellijk het lek zonder verder onderzoek, terwijl Farys ervan overtuigd is dat er een onderliggend probleem is.

Ofwel stel je een gerechtelijk expert aan om effectief dit onderliggend probleem te bewijzen. Als er dan effectief een groter probleem is dan enkel dat lek, is de bewijskracht gevoerd en dan kunnen wij de kosten verhalen, ofwel op de constructeur ofwel op de installateur.”

30.000 euro

“Je moet weten dat we hier spreken over een kost van 30.000 euro. Stel: als wij dat lek gewoon lassen en twee maanden nadien komt er effectief een onderliggend probleem naar boven, dan hebben wij – als we geen gerechtelijk onderzoek gevoerd hebben – geen enkele bewijslast naar de installateur of constructeur toe.

Dan wordt die 30.000 euro op ons conto geschreven. Dus hebben we de raad van Farys opgevolgd om voor een gerechtelijke procedure te kiezen, zodat we die bewijslast hebben, mocht het helemaal faliekant aflopen.”

Rechtbank

“Maandag is de expert ter plaatse geweest met alle partijen. Er is beslist dat die las zal gebeuren, net als het bijkomend onderzoek naar de onderliggende problemen. Dat gebeurt in aanwezigheid van die gerechtelijk expert. Dan wordt dat onderzoek aan de rechtbank bezorgd.”

“Zij zeggen dan wie verantwoordelijk is voor het eventuele onderliggende probleem. We kunnen hier dus wel spreken over de expertise van Farys, als het effectief zo is dat er een onderliggend probleem is. Dan zullen we 30.000 euro bespaard hebben.”

In de eerste twee weken blijft het zwembad bijgevolg gesloten. Zolang er inval van zonlicht was, was de temperatuur van het water draaglijk. Maar nu dat weggevallen is, is het ondoenbaar geworden. Ook reserveren is dus niet mogelijk tot eind volgende week.” (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier