Zwembad Heule Lagaeplein en Kortrijks Openluchtzwembad Abdijkaai moeten beter functioneren

© CHH
Redactie KW

Paraplusysteem opplooien, frustraties wegwerken en de relaties verbeteren. Dat is de boodschap die de bezoekers meekregen op de informatievergadering van zwembaduitbater S&R Kortrijk-Zwevegem (Lago) over de toekomst van het stedelijk zwembad Lagaeplein en het stedelijk openluchtzwembad abdijkaai.

Frustraties bij iedereen. Bij de uitbater van Lago omdat ze technische tegenslagen hebben, bij de bezoekers omtrent onduidelijkheid en slechte communicatie en bij de stad Kortrijk die het tij van ongenoegen niet kan keren.

De aanwezigen wijzen Lago op hun slechte communicatie. “Het personeel heeft te weinig kennis om de zwembadgebruikers te voorzien van de juiste informatie.” De zwembadbezoekers zien het bos niet meer tussen de bomen met al die verschillende zwemabonnementen en tarieven. Ze vragen duidelijkheid over de openingsuren en soort zwemkledij. “In het openluchtzwembad kwamen er deze zomer in hun onderbroek zwemmen.”

Wat goed was, verdwijnt. De mooie zomer bracht minder volk naar het openluchtzwembad. Gewezen schepen en zwemfanaat Marc Lemaitre vindt dat de reden van de mindere opkomst ligt bij de te hoge tarieven. Baantjeszwemmers komen er, maar het recreatief publiek blijft weg. “Ik noem het een strand van Kortrijk waar je met je gezin gezellig kunt vertoeven. Die sfeer is er verdwenen.”

Danny Ravau, 22 jaar redder in het zwembad van Heule, reageert emotioneel kwaad. “Dit zwembad van Heule was onze thuis. Het werkte perfect en het was een bloeiend zwembad. We hadden veel volk, clubs enz. Nu stel ik vast dat Lago, die zoveel zwembaden beheert, nog geen gemeentelijk zwembad kan openhouden. Dit is onbegrijpelijk.”

Evalueren

Schepen van sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) doorprikt de ballon der frustraties. Tot grote verbazing van het publiek kondigt hij aan dat er een evaluatie komt tegen het einde van het jaar. “We wachten niet meer tot eind 2021. In de huidige overeenkomst (2016) zitten hiaten en die moeten eruit! Na de evaluatie passen we de overeenkomst aan waar nodig”, zegt de Schepen van sport.

Schepen Arne geeft toe: “Het is niet eerlijk dat stad Kortrijk alle inkomsten verwerft terwijl Lago het uitbaat. We gaan, in mate van het mogelijke, de openingsuren aanpassen aan de wensen van het publiek. We moeten allemaal samenwerken en de relaties verbeteren tussen Lago, Stad Kortrijk en de zwembadgebruikers.”

Elewin Werbrouck van Lago heeft toe dat het beter kon, belooft beterschap en gaat samen met stad Kortrijk de problemen nogmaals aanpakken. Er zijn al twee coördinatoren aangesteld die zich alleen gaan ontfermen over het zwembad van Heule en het openluchtzwembad: Coördinator Henri Deleu (stad Kortrijk) – Coördinator Herlinde Samyn (S&R).

Om de communicatie te verbeteren is er een nieuwe Facebookpagina aangemaakt: Zwembad Lagaeplein en Openluchtzwembad abdijkaai. Daarop komen onder andere aankondigingen, technische defecten en sluitingsdagen. Voor ideeën, bekommernissen, klachten en suggesties kan men terecht bij coördinator herlinde.samyn@lago.be.

Na de toelichting waren de reacties vooral positief.

(CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier