Zwarte Pieten en heel wat versierde bieten voor Sint-Maartensstoet

Honderden bietenlantaarns werden uitgehold door de Papa Scouts, leden van het Sint-Maartenscomité en het Yper Museum. © (Foto EG)
Redactie KW

In Ieper horen versierde bieten volgens een oude traditie bij Sint-Maarten, maar die traditie is evenwel een beetje verwaterd. Het Yper Museum wil daar wat aan doen en heeft verenigingen gemobiliseerd om een hele reeks versierde bieten te maken voor de Ieperse kinderen die zondagavond Sint-Maarten verwelkomen in een speciale stoet.

“Vroeger droeg elk kind een grote, zelfgemaakte bietenlantaarn. Vandaag spot je er nog enkele, maar deze traditie dreigt uit te doven. De meeste lantaarn zijn aangekocht en de kaarsjes zijn vervangen door zaklampen “, vertelt Katrien Goudeseune, publiekswerking en communicatie Yper Museum. “Hoog tijd dus om dit vuurtje terug aan te wakkeren. Ook dit jaar brengen we honderden kinderen en tal van verenigingen bijeen om gezamenlijk bieten uit te hollen en te versieren. Als voorbereiding op deze workshop kregen alle deelnemende klassen een educatief pakket waarin de herkomst van Sint-Maarten op een speelse manier op school kan worden uitgelegd.

Sint-Maartensbieten

“De grote voederbieten werden speciaal gekweekt door boer Karel Coene uit Vleteren”, vervolgt Katrien Goudeseune. “De Ieperse Papa Scouts en het Sint-Maartenscomité hebben vandaag de bieten uitgehold en de leerlingen van de Heilige Familie begeleiden de jongere kinderen bij het versieren. Voor het lichtje in de biet zorgden de patiënten van het Ieperse Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart. Op zaterdag 9 en zondag 10 november krijgt iedereen de kans om de bieten te bewonderen. We stellen alle lantaarns tentoon op de binnenkoer van de Lakenhallen. Daarbij komt een tentoonstellingsmodule die uitlegt hoe de Sint-Maartenstraditie is ontstaan. Interessant voor de kinderen maar ook voor de ouders en bezoekers aan de stad. Op zondag 10 november vanaf 16 uur kunnen kinderen en jeugdbewegingen gratis een versierde biet ophalen om mee te stappen in de Sint-Maartensstoet. Bij elke bietenlantaarn krijg je een kaarsje gemaakt door de bewoners van het PZ Heilig Hart”, besluit Katrine Goudeseune.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier