Zware verkeershinder in Eernegem is achter de rug

© Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Maandag 13 januari was een zwarte maandag voor het verkeer in Eernegem. De files die er waren ten gevolge van werken in de Aartrijkestraat, Oostendesteenweg en Zedelgemsesteenweg veroorzaakten een ongekende chaos die zelfs in Ichtegem voelbaar was.

De situatie is na de genomen maatregelen op dinsdag wel degelijk genormaliseerd. De werken ter hoogte van het kruispunt met de Aartrijkestraat, Zedelgemsesteenweg en de Mitswegestraat zouden vandaag al beëindigd worden. Daardoor verdwijnen de werflichten op dat kruispunt.

Die bewuste maandag startten er drie werven. In de Aartrijkestraat werd begonnen met werken aan de aardgasleiding in opdracht van Fluvius. Die werken zullen nog tot eind februari duren. In de Zedelgemsesteenweg ter hoogte van het kruispunt met de Aartrijkestraat, en in de Oostendesteenweg gingen werken van start aan de waterleidingen”, schetst burgemeester Jan Bekaert. “Om het verkeer te regelen in de Oostendesteenweg werden er verkeerslichten geplaatst. Die werfzone bleek uiteindelijk veel te lang. Het zorgde voor te lange wachttijden aan die lichten met lange files tot gevolg.”

Wachttijden van een uur

“De chauffeurs zochten zelf een oplossing en gingen een uitweg zoeken onder meer via de Stationstraat of de Moerdijkstraat. De chauffeurs die de Stationstraat inreden en dan via de Aartrijkestraat hun weg wilden verder zetten, veroorzaakten daar omwille van de verkeerslichten in de Aartrijkestraat aan het kruispunt met de Zedelgemsesteenweg een ongekende file. Wachttijden van een uur op het spitsuur bij het einde van de scholen waren geen uitzondering. Die situatie was niet leefbaar en op dinsdagmorgen vroeg kwamen alle actoren samen in een crisisvergadering om een oplossing uit te dokteren. We kwamen tot de drastische beslissing om de werken in de Oostendesteenweg, de initiële oorzaak van alle fileleed, onmiddellijk stil te leggen.”

“Tijdens de spitsuren werd er daarenboven een bijkomende verkeersregeling toegepast door de politie. Een omleiding voor het verkeer vanuit Aartrijke werd voorzien via de Kriekestraat en het zwaar vervoer werd afgeleid via de Zuidstraat. Dit alles verminderde de wachttijden aan dat kruispunt. Hiermee hebben we snel ingespeeld op de situatie en een aanvaardbare oplossing gevonden. Nu de werken aan de waterleiding aan het kruispunt in het centrum op hun einde lopen, kunnen de werken in de Oostendesteenweg op maandag 27 januari herstart worden. Daar zullen dus werflichten geplaatst worden. Om de hinder te beperken wordt geen verkeer toegelaten op de Zedelgemsesteenweg vanaf de Fabriekweg tot de Oostendesteenweg. De omleidingen via de Zuidstraat en de Kriekestraat, en de eenrichtingverkeer in de Aartrijkestraat en de Achterstraat blijven van kracht.”

(RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier