https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zwanen Langbeen en Kortneck gehuwd

© (Foto Davy Coghe)
Piet De Ville

Aan de Langerei in Brugge vond dit weekend een opmerkelijke ceremonie plaats. De ‘bootjeszwanen’ Langbeen en Kortneck stapten er namelijk… in het huwelijksbootje.

Het bijzondere spektakel was een onderdeel van de zomerse culturele werking DORP van Het Entrepot waarbij het werk van jonge lokale kunstenaars in de kijker wordt gezet. Het initiatief met de zwanen werd bedacht door creatieve duivel-doet-al Ronny Zutterman en uitgewerkt door maar liefst vier generaties van de familie Zutterman.

“Waarom we werken rond de Brugse zwanen? Brugge heeft een lang en intens verleden met zwanen. De verhalen gaan al mee van de tijd van Lachals & Maximiliaan, en werden in de romantiek van de 19de eeuw verder opgepompt. In een vorige periode aan Triënnales had ook Roger Raveel iets met zwanen en Brugge. Recent, in 2014, was ‘de zwarte zwaan’ niet weg te branden uit de lokale kranten. Vandaag behoren de zwanen tot onze meest bekend bewoners”, zegt Rocky Zutterman, die ook actief is als radiomaker bij radio Villa Bota.

“En zo hebben we dus twee zwanen, een witte en een zwarte, in de echt verbonden. Het huwelijk werd bezegeld door schepen Mathijs Goderis. Nadat de bootjes technisch klaar waren werden ze aangekleed door Walt (5) en Renée Zutterman (11), samen met de kunstenaars Nicolas Lestaeghe en Pieterjan Volckaert. We zijn heel tevreden dat de bootjeszwanen het hebben uitgehouden op het water maar eigenlijk moesten we daar niet voor vrezen wat de oudste der Zuttermans, Lucien Zutterman, heeft er een leven op zitten als scheepsbouwer en visser.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.