Stijn komt op voor verminkte broer Joeri na walgelijke reacties op TikTok-filmpje

Stijn en Joeri Verbeeck steunen elkaar door dik en dun.© Kurt De Schuytener
Stijn en Joeri Verbeeck steunen elkaar door dik en dun.© Kurt De Schuytener
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Ben je te lang op de barbecue blijven liggen? Piraat met je ooglapje. Je zou geld verdienen in een circus: het is maar een greep uit de vele negatieve en kwetsende reacties die Joeri Verbeeck (23) uit Heule te verduren kreeg na het online plaatsen van een onschuldig TikTok-filmpje. Broer Stijn (26) is woedend. “Dit is ziekelijk! Stop die beledigingen op sociale media.” Joeri werd door onze lezers uitgeroepen tot Krak van Kortrijk 2020, maar blijkbaar vinden het velen nog nodig hem uit te lachen ondanks alles wat hij al meemaakte.

“Ik zou in de grond wegkruipen van schaamte”, zegt Stijn Verbeeck. “Mijn broer Joeri, die zes jaar geleden zwaar verminkt raakte bij een dodehoekongeval, post zoals iedereen wel eens een TikTok-filmpje. De vloedgolf aan negatieve reacties die erop volgden zijn onterecht, vernederend en kwetsend. Toen ik ze las, was dat zwaar schrikken. Het is walgelijk dat mensen het lef hebben om iemand als mijn broer, die al van zo ver komt, langs deze weg onderuit te halen. Als er iemand is waar je respect moet voor hebben is het Joeri. Mijn broer heeft zo’n positieve ingesteldheid, is een doorzetter en kan sterk relativeren. Mochten ze weten en beseffen welke lijdensweg hij heeft afgelegd na zijn ongeval, dan zou ik beschaamd zijn in hun plaats. Zelfs nu reageert Joeri met een positieve reactie op al de negativiteit. Hij zegt dat hij het zich niet aantrekt.”

Laf

“Dat mensen meer durven achter hun computer is algemeen geweten, maar dit is er toch echt over. De mensen achter deze minachtende uitlatingen kennen Joeri niet. Het zijn zowel kinderen als volwassenen die negatieve reacties posten. Het is gewoon laf. Hoe kan je zo zijn?”, fulmineert Stijn. “Een klacht indienen tegen al die onbekenden zou onbegonnen werk zijn en niet tot een oplossing zou leiden. Maar ik wel wel iedereen oproepen tweemaal na te denken voor ze een reactie plaatsen.”

Grote broer Stijn wil meer bewustmaking op sociale media. Veel zaken kunnen niet meer door de beugel. Hij wil een halt toeroepen aan de negativiteit. “Er moet een sensibilisering komen op grote schaal. Hoe men dat kan voorkomen, weet ik niet, maar daarvoor bestaan specialisten. Ik vraag me af waar het respect, empathie en de beleefdheid naartoe zijn. Niemand wijst de plaatsers van die berichten erop dat het verkeerd is. Dit valt niet onder vrije meningsuiting. Het is mensonwaardig, vernederend en laf. Ik wil als grote broer voor Joeri opkomen en er voor hem zijn. Dit moet hij niet alleen verwerken. Het raakt ons allemaal. Al zijn er al veel reacties verwijderd. De kwetsende woorden blijven hangen. Leuk is anders, maar we hebben al voor hetere vuren gestaan.”

Als er iemand is voor wie je respect moet hebben, dan is het wel Joeri – Stijn Verbeeck

Ondertussen is het bewuste filmpje al meer dan 300.000 maal bekeken. “Hopelijk krijgen de positieve reacties de bovenhand op al die negatieve rommel. Dit is mijn vierde TikTok-filmpje. Ik verschiet echt van de heisa. Ik wist niet dat het er zo viraal aan toe gaat”, reageert Joeri zelf. “De negatieve reacties raken me niet. Het is wat het is. Ik vind het wel chique van mijn broer dat hij zo opkomt voor mij. Stijn wil me altijd helpen. Zijn reactie raakt me meer dan alle negatieve reacties samen. Ik ga TikTok-filmpjes blijven maken. Dit gaat me niet tegenhouden. Ik ben wie ik ben.”

Eerbetoon op Facebook

Broer Stijn reageerde eerder deze week ook op Facebook. “Ik stond deze morgen op en mijn dag was al meteen om zeep. Hoe kan het toch zijn dat mensen zo verziekt zijn, zo weinig schaamte hebben, zo weinig respect en besef hebben? Joeri besloot gisterenavond een TikTok te posten, precies zoals hij is. Waarom zou hij het ook anders moeten doen? Maar de reacties die mensen daar op hebben… Ik weet dat er meer positieve reacties dan negatieve zijn, maar dit is ronduit ziekelijk. Ik was deze reacties aan het lezen bij de eerste happen van mijn ontbijt en ik kreeg meteen geen hap meer door mijn keel. Zelfs een fysieke neiging om te kotsen nam de bovenhand”, schreef hij.

(lees verder onder de foto)

 © gf
© gf

“Het is ondertussen bijna zes jaar geleden dat ons leven nooit meer hetzelfde zou zijn. In die zes jaar heb ik veel verschillende emoties gezien bij Joeri en iedereen die hem na aan het hart ligt. Ik heb hem zien doorzetten en zien willen opgeven, zien raad geven en zichzelf vragen zien stellen, zien lachen en zien huilen, … Jaren aan een stuk kwam Joeri niet naar huis of enkel in het weekend om te revalideren. Ik heb hem daar zien huilen en zelfs kotsen van de dagelijkse inspanningen die hij daar telkens moest leveren en bij momenten was hij gewoon écht op. Ik heb hem zien twijfelen aan zichzelf en zijn eigen zelfbeeld naar beneden zien halen, maar ook daar heb ik hem tegen zien vechten. Hij is altijd blijven doorzetten en het heeft hem gebracht tot waar hij vandaag staat. Daar kan je enkel respect voor hebben”, gaat het verder in de Facebookpost.

De reactie van Stijn raakt me meer dan al die negatieve reacties – Joeri Verbeeck

“De manier waarop hij vandaag in het leven staat, hoe hij dagelijks blijft vechten en een positieve houding blijft aanhouden is niets minder dan bewonderenswaardig. Joeri zet zich in om anderen te inspireren met zijn streamingkanalen, hij gaat langs in scholen om zijn verhaal te doen en jongeren bewust te maken van gevaren in het verkeer, hij zette zich samen met Habbekrats en Vives in om een systeem te ontwikkelen om dodehoekongevallen te vermijden dat momenteel op tafel ligt bij de minister van Verkeer, hij probeert iedereen zijn/haar vragen telkens openlijk te beantwoorden, op welke manier die vraag dan ook gesteld mag geweest zijn. En dan krijgt hij nog steeds dit?! Ik probeer altijd positief te blijven, dat heb ik geleerd van mijn broer en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Maar dagen zoals deze en mensen zoals deze maken mij ziek, maken het mij erg moeilijk. Dan kan ik mij enkel maar inbeelden hoe deze reacties voor Joeri moeten voelen. Sommige woorden snijden dieper dan messen en op een slechte dag kan één druppel soms al genoeg zijn”, aldus Stijn in zijn reactie op Facebook.

Hij sluit het Facebookbericht af met een boodschap voor zijn broer: “Joeri, laat niets of niemand je naar beneden halen! Je bent een strijder, een held en een voorbeeld voor velen!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.