Zwaar verlamde Bert Begein steunt drie goeie doelen… vanuit zijn bed

Bert Begein is al 33 jaar verlamd en moet constant beademd worden. Toch wil hij drie goeie doelen een financiële injectie geven. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Hij raakte 33 jaar geleden volledig verlamd na een verkeersongeval, maar dat houdt Izegemnaar Bert Begein (42) niet tegen om het verschil te maken. Letterlijk vanuit zijn bed wil hij drie goeie doelen een stevige duw in de rug geven. “Met ‘Bert For Life’ hoop ik minstens 5.000 euro in te zamelen”, zegt hij.

Een zwaar verkeersongeval houdt Bert Begein sinds zijn negende aan zijn bed gekluisterd. Op 10 februari 1987, drie dagen na zijn verjaardag, was hij op de terugweg naar huis van zijn lagere school op de Izegemse wijk Bosmolens. Bert werd door een wagen gegrepen, zijn ruggengraat was doorgebroken tussen de tweede en derde halswervel. Zijn hele lichaam raakte verlamd, enkel zijn hoofd kon hij nog bewegen. Ademen kon hij niet meer zelfstandig.

Na het ongeval werd hij een tijdlang in coma gehouden en hoewel de dokters zeiden dat hij wellicht nooit het ziekenhuis zou kunnen verlaten, woont hij al zijn hele leven in de ouderlijke woonst bij zijn mama Martine Opsomer. Daar heeft hij een eigen, volledig ingerichte, kamer en houdt hij via zijn computer contact met de buitenwereld. Bert kan, dankzij het persoonlijk assistentiebudget rekenen op de hulp van drie mensen, maar ook heel wat familieleden en vrienden staan hem zo goed mogelijk bij.

Ik weet wat het is om hulp nodig te hebben. Ik wil gewoon mijn steentje bijdragen – Bert Begein

“Daar ben ik erg dankbaar voor”, zegt hij. “Ik sta er letterlijk nooit alleen voor. Eigenlijk heb ik nooit mijn hoofd laten hangen, mijn situatie is wat ze is. Ik kan er alleen maar het beste van maken. Gelukkig ben ik een geboren optimist en probeer ik zoveel mogelijk de goeie dingen van het leven te zien. Zo trek ik me enorm op aan sport. Ik ben een grote fan van Club Brugge en volg eigenlijk zo goed als alle sporten op televisie. De lockdown zonder sportwedstrijden was voor mij dan ook geen pretje. Ik heb ook bewust alle bezoek gemeden. Ik wilde koste wat het kost vermijden dat covid-19 me zou treffen.”

Verschil maken

Ondanks het feit dat Bert tot zijn bed veroordeeld is, wil hij toch het verschil maken. In het verleden zette hij zich al regelmatig in voor goeie doelen. Toen hij dertig werd, bracht hij evenveel weddenschappen met dertig bevriende koppels tot een goed einde. “Zo moest ik met dertig mensen van telkens een verschillende nationaliteit op de foto, moest ik dertig lingeriestukken van BV’s zien te bemachtigen… En daar slaagde ik stuk voor stuk in.” Op die manier zamelde Bert liefst 21.507,57 euro in, een bedrag dat hij aan de bekende zuster Jeanne Devos schonk, die in de Indiase grootstad Bombay kwetsbare kinderen ondersteunt.

Nu wil Bert drie organisaties een stevige duw in de rug geven. “Ik kijk elk jaar erg uit naar Music For Life van Studio Brussel, maar door de coronacrisis staat nu een fel gewijzigde versie, zonder financiële steun voor goeie doelen, op het programma. Dat zette me aan het denken en ik besloot Bert For Life uit de grond te stampen. Ik heb drie projecten uitgekozen die me erg na aan het hart liggen en door twee van mijn beste vriendinnen Elien Spillebeen en Nele Degryse, die mij nog als assistente heeft bijgestaan in goeie banen worden geleid.”

Ik ben een geboren optimist. Ik probeer steeds de goeie dingen van het leven te zien – Bert Begein

Concreet gaat het om Samugam, een ngo die in India bezig is met de verbetering van de levenssituatie van kwetsbare bevolkingsgroepen, Askovi zet zich dan weer in voor mensen zonder papieren in Izegem en wil hen helpen integreren, terwijl Mama Kivu actief is in Oost-Congo, de gevaarlijkste streek ter wereld om vrouw te zijn. Deze organisatie zet initiatieven voor sterke vrouwen in de regio op.

Honderden mails

“Deze vzw’s verdienen alle steun”, benadrukt Bert. “Inspannende acties of stunts zal ik wel niet meer ondernemen, dat kan ik fysiek niet langer aan. Ik vraag mensen gewoon om een bedrag naar keuze op een speciaal daarvoor opgericht rekeningnummer te storten en op het einde van de rit, eind september, verdeel ik de koek netjes door drie. Zo krijgt elk project een even groot bedrag. Ik heb ondertussen al honderden mails gestuurd naar vrienden en kennissen en het geld loopt vlot binnen. Ik hoop toch zeker 5.000 euro bij elkaar te brengen, want wat Elien en Nele verwezenlijken, draagt mijn grootste respect weg.”

Dat hij eigenlijk zelf alle lof verdient, door vanuit zijn bed drie goeie doelen te steunen, relativeert Bert. “Ach, ik doe wat ik kan en ik weet wat het is om hulp nodig te hebben. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan onze maatschappij.”

Wie Bert For Life wil steunen, kan een bedrag naar keuze overschrijven op rekeningnummer BE61 7755 8782 9317.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier