Zwaar verbrande Ziggy Vanryckeghem is weer aan de slag: “Mij nu inzetten voor lotgenoten”

Ziggy Vanryckeghem gaat nog altijd met een drukmasker door het leven. We herkennen v.l.n.r. Sandra Deproost (zaakvoerster Eurobody), Ziggy en Lesley Desmet (moeder van Ziggy). © KeMa
Redactie KW

Op vrijdag 25 januari 2019 stond voor Ziggy Vanryckeghem (21) en zijn familie de wereld stil toen hij zwaar verbrand raakte bij een stofexplosie op de terreinen van Pouleyn in Vichte. Bijna tien maanden na de feiten zet Ziggy zich samen met onder meer zijn mama Lesley Desmet tijdens De Warmste Week in voor lotgenoten. Onder de noemer Team Ziggy steunen ze de brandwondenafdeling van UZ Gent.

In mei sprak Ziggy nog hoopvol om in het najaar aan de slag te kunnen gaan bij zijn werkgever Ruimdienst Cannie uit Oostrozebeke. Voor dat bedrijf was hij met drie collega’s aan het werk toen het zware ongeval in een silo bij ramen- en deurenproducent Pouleyn zich voordeed. Matthias Vuylsteke (23) uit Vichte liet er toen het leven.

“Sinds 10 oktober ben ik weer aan het werken”, vertelt Ziggy. “Het is de bedoeling om op te bouwen, daarom werk ik nu 18 uur per week. Dat lukt enorm goed. Door te werken ben ik in beweging en dat is voor mijn handen veel beter. Mentaal doet het ook deugd om iedereen terug te zien en met iedereen te kunnen praten. Ik doe vooral werk dat ik aankan en waarbij ik geen infecties kan oplopen. Om het eenvoudig te zeggen, het is vooral vloerwerk.”

Explosie voor de ogen

Moest hij de eerste werkdag een soort drempel overwinnen? “Een drempel overwinnen is een groot woord, maar je hebt natuurlijk die angst”, zegt Ziggy. “In het begin twijfelde ik. Ik kom nog altijd in fabrieken en je ziet daar dan een silo staan, waardoor de herinneringen weer naar boven komen. Iedere dag zie ik die explosie opnieuw voor mijn ogen gebeuren. Vooral als ik slaap, maar ook als ik niet met het werk bezig ben. Plots kan het terugkomen. Je moet dat natuurlijk een plaats kunnen geven, je erover zetten, en door het werk merk ik toch veel vooruitgang.”

Dat bevestigt zijn moeder Lesley Desmet. “Ik merk bij Ziggy vooral op mentaal vlak veel verandering.”

Ik rijd nu met de camion waar mijn overleden collega Matthias mee reed – Ziggy Vanryckeghem

Ziggy behaalde in tussentijd zijn rijbewijs C om met de vrachtwagen te mogen rijden. “Ik rijd nu zelfs met de camion waar mijn overleden collega Matthias mee reed. Er staan daar vijf camions, maar ik zei meteen tegen de baas dat ik voor die vrachtwagen zorg wou dragen zoals Matthias er zorg voor droeg.”

Met ups en downs

Ziggy straalt een enorme vechtlust uit. “Hij heeft een enorme drive, maar de ene dag is de andere dag niet”, weet mama Lesley Desmet. “Het is met ups en downs. Toen hij opnieuw bij Cannie aan de slag ging, had ik toch wat schrik, dat is normaal.”

Tot op heden liet de firma Pouleyn, waar de feiten zich afspeelden, nog niets van zich horen. “Natuurlijk is dat frustrerend voor ons”, klinkt het. “Volgens wat ik achteraf allemaal heb gehoord, ligt de grootste schuld toch daar, dus ik vind het gewoon triestig dat ze nog niets van zich lieten horen. Ze hebben ons zelfs gedagvaard! Zelfs geen simpele mail of sms hebben we gekregen, ook de ouders van Matthias hebben de firma nog niet gehoord.”

Ziggy liet de naam van zijn betreurde collega en vriend Matthias Vuylsteke op zijn arm tatoeëren.
Ziggy liet de naam van zijn betreurde collega en vriend Matthias Vuylsteke op zijn arm tatoeëren.© KeMa

Team Ziggy

In het kader van de Warmste Week zet Team Ziggy zich nu in voor de brandwondenafdeling van het UZ Gent. “Ik schrok vooral van het feit hoe goed we daar tot op vandaag opgevangen zijn en dan zowel ikzelf als mijn ouders”, aldus Ziggy. “Het was het beste wat er is. Ik heb een enorm goede band met mijn coördinator van het brandwondencentrum.

Dat bevestigt mama Lesley Desmet opnieuw. “De coördinator zegt zelf dat Ziggy als een zoon voor hem is. Hij stuurt regelmatig om te vragen hoe het met hem gaat. Onlangs was de telefoon van Ziggy kapot en ‘s avonds belde hij naar mij om te zeggen dat hij Ziggy niet kon bereiken en dat hij ongerust was. Ik ken niet veel mensen die dat zouden doen.”

Dankzij een zalf op basis van ananas was er geen huidtransplantatie in zijn gezicht nodig – mama Lesley Desmet

Niet enkel de coördinator houdt contact met Ziggy. “Er is ook een kinesist die ik iedere week hoor en zelfs een verpleegster waar ik af en toe contact mee heb. Nu moet ik om de twee maanden naar daar, ik word er goed opgevolgd.”

Waarvoor zet Team Ziggy zich precies in? “In het brandwondencentrum doen ze onder meer studies die door de overheid nog niet worden erkend en dat willen we steunen“, vertelt Lesley. “Daarbij gaan ze eigenlijk producten testen. Ze vroegen bijvoorbeeld of ze NexoBrid bij Ziggy mochten gebruiken. Dat is een zalf op basis van ananas, die overal op zijn lichaam werd gesmeerd. Op die manier is zijn gezicht genezen, waardoor er geen huidtransplantatiein zijn gezicht nodig was.”

Heel wat acties

Er zijn diverse acties gepland om die onderzoeken te steunen. “Er worden pulls, T-shirts, zeevruchten en truffels verkocht”, aldus Sandra Deproost, die als zaakvoerster van Eurobody de acties steunt. Mama Lesley Desmet is medewerkster beauty en sport in het Tieltse wellness- en sportcentrum. “En op 21 december kan iedereen deelnemen aan Tabata. Kort samengevat zijn dat grondoefeningen op muziek. Dat vindt plaats in sporthal De Ponte in twee sessies: van 15 tot 15.30 uur en van 16 tot 16.30 uur. De mensen dienen wel vooraf in te schrijven via saunaeurobody@gmail.com. De prijs om deel te nemen is 20 euro, inclusief T-shirt.”

Na de Tabata kunnen de mensen zich wenden tot de cafetaria van sporthal De Ponte om een drankje te nuttigen. “We hebben met uitbater Stijn De Rammelaere een afspraak dat een bepaald percentage van alles wat verkocht wordt ook naar de actie gaat. Iedereen is dus welkom!”

Hopen op 5.000 euro

Maandag 23 december gaan ze naar Kortrijk naar De Warmste Week zelf. “Tot dan kunnen mensen die ons willen steunen ons contacteren.” Met de acties geeft Lesley Desmet een bepaald bedrag voor ogen. “Ik hoop op ongeveer 5.000 euro. Als we dat kunnen verwezenlijken, zouden we supertevreden zijn en de mensen in Gent ook, want ze leven enorm mee. We willen zeker nog vermelden dat de opbrengsten niet voor Ziggy zijn, maar effectief voor de hele brandwondenafdeling van het UZ Gent.”

Info via saunaeurobody@gmail.com, giften welkom op rekeningnummer BE44 1043 8319 8345.

(Kenny Martens)