Zuurstofinstallatie moet probleem van stinkend kanaalwater oplossen

Redactie KW

In het kanaal Brugge – Gent is ter hoogte van Bombardier een installatie geplaatst die er voor moet zorgen dat de vaart minder gaat stinken. Er was de afgelopen dagen een vies geurtje merkbaar dat nog erger werd wanneer er een boot passeerde. De vieze visgeur komt uit het water dat traag richting Oostende vloeit.

De voorbije week zorgden een paar felle onweders en hevige regenval ervoor dat de vaart ‘keerde’. Hierdoor neemt het zuurstofgehalte af en er doen zich bacteriële en organische verschuivingen voor die voor een onfris geurtje zorgen. Dat veroorzaakte ook een aanzienlijke vissterfte ter hoogte van de sluis in Sint-Joris. Dat alles komt nu richting Brugge.

De installatie van de firma Air Liquide pompt nu zuivere zuurstof in het water om het probleem op te lossen. De vervuiling zou zich aan een tempo van 4 km/dag verplaatsen en ongeveer 24 uur nodig hebben om een bepaald punt helemaal te passeren.

Er staan overal waar kan (en voor zover de voorraad het toelaat) beluchters opgesteld. Als dat 24 uur kan aangehouden worden, zou de stank langzaam verdwijnen. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier