Zuster Jeanne Devos bezoekt bisdom Brugge

Zuster Jeanne Devos en bisschop Lode Aerts gingen in Torhout op de foto met alle pastoors-dekens en de beleidsploeg van het bisdom. © JS
Johan Sabbe

Op maandag 17 februari, de Internationale Dag van Hoop voor Kinderen, heeft zuster Jeanne Devos een bezoek gebracht aan het bisdom Brugge. De 85-jarige religieuze verrichtte in India meer dan een halve eeuw baanbrekend werk, vooral voor de rechten van kinderen en vrouwen.

Het bezoek kwam er op uitnodiging van het Vicariaat Onderwijs van het bisdom en van de pedagogische begeleiding van West-Vlaanderen. Zuster Jeanne ging langs in vrije basisschool Prizma in Izegem, het college in diezelfde stad, het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove in Torhout en het onderwijscentrum d’Abdij in Brugge.

In India vechten tegen mistoestanden

In het Diocesaan Dienstencentrum Groenhove ontmoette ze bisschop Lode Aerts samen met alle pastoors-dekens en de beleidsploeg van het bisdom. De bijeenkomst verliep heel gemoedelijk. Zuster Jeanne liet zich bij haar aankomst meteen ontvallen: “Blij dat ik ook enkele vrouwen in jullie gezelschap zie.”

De religieuze heeft zich in India hard ingezet voor de vrouwenrechten en specifiek voor de rechten van het dienstpersoneel. Ze richtte er de National Domestic Workers Movement op. Ze behoort tot de Missiezusters van de Jacht uit Heverlee nabij Leuven – officieel eigenlijk de Zusters Missionarissen van het Onbevlekt Hart van Maria. In 1963 vertrok ze naar India, waar ze jarenlang in de sloppenwijken van Bombay zou werken. Ze gaf als missiezuster hoop aan miljoenen kinderen, in het bijzonder jonge meisjes. Ze redde kinderen uit de slavernij en vocht tegen mistoestanden zoals kinderprostitutie, misbruik en ongelijkheid. Zelf had ze als kind opgekeken naar Mahatma Gandhi.

Hoopvol jaarthema in de scholen

Zuster Jeanne werd in het Diocesaan Dienstencentrum Groenhove verwelkomd door bisschop Lode Aerts.
Zuster Jeanne werd in het Diocesaan Dienstencentrum Groenhove verwelkomd door bisschop Lode Aerts.© JS

In 2005 werd zuster Jeanne genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en in 2009 ontving ze het Grootkruis in de Kroonorde. Ze oogstte nog tal van andere onderscheidingen, maar bleef altijd even bescheiden en aimabel. En vooral strijdvaardig voor háár mensen.

Intussen is ze met pensioen, maar ze blijft haar boodschap uitdragen. In 2006 riep ze 17 februari uit tot Internationale Dag van Hoop voor Kinderen. Het pastorale jaarthema van het huidige schooljaar is Handen vol hoop. De scholen werden ook dit jaar opgeroepen om op maandag 17 februari de hoop te laten leven. Want, zoals zuster Jeanne Devos het verwoordt: “We geven hoop wanneer we samen een wereld maken die een thuis is voor alle kinderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier