Zussen regisseren KLJ-toneel in Lendelede

De KLJ legt de laatste hand aan het toneelstuk dat ze opvoeren in gc Den Tap. (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

In het weekend van 13 september speelt de KLJ het toneelstuk ‘Met de zegen van de Heer’ van auteur Karel Eens en in een regie van de gezusters Ellen en Evelien Coghe.

“De KLJ Lendelede speelt om de twee jaar toneel”, zegt Sofie Jonckheere. “De vorige keer heette het stuk ‘Verkeerde hulp op de eerste hulp’ en er kwamen in totaal 800 toneelliefhebbers en sympathisanten kijken. Onze afdeling is trouwens een bloeiende afdeling met een enthousiaste 14-koppige bestuursploeg en een 50-tal leden.”

Inhoud

‘Met de zegen van de Heer’ gaat over een kleine kloostergemeenschap die failliet dreigt te gaan. Moeder overste roept al haar medezusters samen om een oplossing voor de problemen te zoeken. Tot Lewie, de tuinman, binnenkomt met een koffer die iemand over de kloostermuur geworpen heeft. Als de zusters de koffer openen blijkt die vol geld te zitten en denken ze eindelijk de oplossing voor hun problemen gevonden te hebben.

Dit is evenwel buiten Gustaffo en Roberto gerekend, de twee gangsters die het geld gestolen hebben. Die hadden, tijdens een achtervolging van de politie, de koffer over de kloostermuur geworpen. Maar tuinman Lewie vindt dat hij als ‘eerlijke vinder’ recht heeft op het geld. En als ook de politie zich komt moeien wordt het wel heel erg druk in het klooster… Benieuwd wie uiteindelijk ‘De zegen van de Heer’ zal krijgen.

Tweede productie

Ellen en Evelien Coghe uit Heule regisseren voor de tweede keer bij de KLJ. Ellen (34) is beleidsmedewerker bij de stad Roeselare, Evelien (40) leerkracht elektriciteit in het Guldensporencollege. “Onze toneelcarrière startten we allebei bij theater ‘De Wissel’ in Heule”, zegt Ellen. “Eerst als spelend lid, een 10-tal jaar geleden begonnen we te regisseren. Aanvankelijk in Heule, later sloegen we onze vleugels uit naar andere toneelgezelschappen. We begeleiden vooral jongeren die toneel willen spelen en regisseren ook schooltoneel, onder andere in Spes Nostra Heule.”

Rolverdeling

“Evelien en ik zijn ook lid van theatercollectief ‘Het Bataljon’ dat jonge theatermakers begeleidt. En bij de KLJ zijn het jonge acteurs en actrices. De meesten zonder toneelervaring. Alleen Sofie Jonckheere speelde vroeger al toneel. Voor de anderen is het hun toneeldebuut.”

We begeleiden vooral jongeren die toneel willen spelen

Volgende spelers staan straks op de planken: Emmelien Vandemoortele (Zuster Monica), Sarah Vandennieuwenborg (Zuster Anna), Odiel Vanoverberghe (Zuster Greta), Sofie Jonckheere (Moeder Overste), Maxim Lannoo (God), Pieter-Jan Demarez (Maurice), Karel Blomme (commissaris Uytdebroeck), Gautran Halsberghe (Lewie), Romy Vandewalle (Zuster Hendrika), Anton Vantomme (Gustaffo) en Robin Hanssens (Roberto).

De voorstellingen hebben plaats in Den Tap op vrijdag 13 september om 20.30 uur, zaterdag 14 september om 20 uur, vrijdag 20 september om 20.30 uur en zaterdag 21 september om 20 uur.

Tickets kosten 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de deur. Je kunt ze bestellen bij alle KLJ-leden en bij Sofie Jonckheere op 0495 69 27 85.

Jubileum

Volgend jaar bestaat de KLJ Lendelede maar liefst 90 jaar. “We zullen dit jubileum uiteraard niet zomaar laten voorbijgaan”, aldus Sofie. “Wie de KLJ genegen is moet zeker het eerste weekend van juli vrijhouden, want dan gaan we feesten. Wat het wordt, moet nog een verrassing blijven. In 2020 organiseren we in het paasweekend weer een spaghettiavond (dit jaar waren er 450 eters) en een paasbal. Lid worden kan als je volgend jaar minstens 16 jaar bent. Maar als je meer info wenst kom je best eens af naar onze startdag op vrijdag 27 september om 20 uur aan ons KLJ-lokaal op de Oude Gemeentekoer.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier