Zus overleden Britse prins Philip stierf in vliegtuigcrash in Stene

Heemkundige Patrick Delmouzée op de plaats waar het vliegtuigongeval destijds gebeurde.©Bliek Vermeire
Heemkundige Patrick Delmouzée op de plaats waar het vliegtuigongeval destijds gebeurde.©Bliek Vermeire
Redactie KW

Maar weinig Oostendenaars weten nog dat de vorige week overleden Britse prins Philip een trieste band heeft met de Konterdam. Op 16 november 1937 stierf zijn zus Cecilia er in een vliegtuigcrash ter hoogte van de Oudstationstraat.

De vorige vrijdag op 99-jarige leeftijd overleden Britse prins Philip was het jongste kind van de Griekse kroonprins Andreas en de Deense prinses Alice van Battenberg. Hij was dus zelf al prins vooraleer hij met de Britse queen Elisabeth trouwde. Prins Philip had vier oudere zussen: Margaretha, Theodora, Cecilia en Sophia. Op die noodlottige herfstdag kort voor de Tweede Wereldoorlog bevond Cecilia zich aan boord van een Sabenatoestel.

Patrick Delmouzée, lid van heemkring ’t Schorre Steene, bestudeerde de vliegramp destijds nauwkeurig. Hij reconstrueert het gebeuren. “Het bewuste toestel vloog op 16 november vanuit Duitsland naar Londen. In de Britse hoofdstad vond een huwelijk plaats. Door de dichte mist werd de piloot van het toestel verplicht een onvoorziene noodlanding te maken op het toenmalige vliegveld van Stene. Dat bevond zich ongeveer daar waar nu de grote bowlingzaal langs de Steensedijk is.”

Tegen steenoven

“De landing liep echter rampzalig af. De piloot vloog tegen de schoorsteen van een steenoven. Het obstakel was door de mist niet te zien en de navigatiemogelijkheden waren nog veel minder uitgebouwd. De steenoven stond vlakbij het oude gemeentehuis van de zelfstandige gemeente Stene in de Oudstationstraat.”

Heemkundige Patrick Delmouzée: “Mensen haalden de juwelen uit het wrak”

“Alle passagiers kwamen om. Aan boord waren leden van een Duitse adellijke familie, waaronder de oudere zus Cecilia van de nu pas overleden prins Philip. Tijdens de ramp kwamen ook Cecilia’s man, groothertog Georg Donatus von Hessen, haar twee zoontjes van vier en zes jaar en haar pasgeboren dochtertje om het leven. Het meisje was enkele minuten voor de ramp in het vliegtuig geboren. Ook de driekoppige bemanning bracht het er niet levend van af. Ramptoeristen haalden de juwelen uit het wrak. Deze waren bedoeld als geschenk voor het huwelijksfeest.”

Geen gedenkteken

“De lijkkisten met de stoffelijke overschotten werden korte tijd opgebaard in de parochiezaal, die stond op de hoek van de Guido Gezelle- en de Sint-Jorisstraat. Op deze plaats staat nu de turnzaal van de Sint-Lodewijksschool. De toen zestienjarige prins Philip woonde de begrafenis van zijn zus Cecilia in het Duitse Darmstadt bij.”

De verwrongen en uitgebrande wrakstukken van het toestel, met de steenbakkerij in de achtergrond.© archief Frans Van Humbeek
De verwrongen en uitgebrande wrakstukken van het toestel, met de steenbakkerij in de achtergrond.© archief Frans Van Humbeek

“Na een onderzoek werd de chef van de luchthaven in Stene verantwoordelijk gesteld en zwaar gestraft voor de vliegramp. Uiteindelijk zou hij wel eerherstel krijgen. In de Oudstationstraat, op de grens van de Konterdam en Stene, doet niets ons nog herinneren aan het drama. Nochtans veroorzaakte het gebeuren veel materieel en vooral menselijk leed. Onmiddellijk na de feiten maakte een Brits nieuwsagentschap wel beelden op de plaats van het onheil in Stene”, geeft Patrick Delmouzée nog mee.

(Bliek Vermeire)

Beelden van de ramp zijn te zien op www.youtube.com/watch?v=FvkkvbrqOBU .