Zulte neemt extra maatregelen door slechte coronacijfers

De gemeente Zulte neemt extra lokale maatregelen tegen het stijgend aantal coronabesmettingen op hun grondgebied. Het verenigingsleven wordt vanaf woensdag 21 oktober 2 weken opgeschort om zo de contacten tussen inwoners beperken. “Het is nodig dat we nu ingrijpen om de situatie te stabiliseren, anders blijven we aanmodderen. We nemen deze moeilijke beslissing voor onze scholen, economie en zorginstellingen”, zegt burgemeester Simon Lagrange.

De huisartsen bevestigen de verontrustende coronasituatie in Zulte. © Getty Images/Westend61

In de afgelopen 14 dagen werden in Zulte 98 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarvan 58 in de afgelopen week en 23 in het afgelopen weekend. Zulte heeft daarmee veruit de meeste besmettingen per inwoner binnen de eerstelijnszone Schelde-Leie (Deinze, Nazareth, Sint-Martens-Latem, De Pinte en Zulte).

De besmettingen zijn verspreid over de 3 deelgemeenten en over de verschillende leeftijdsgroepen. Er zijn zowel kinderen jonger dan 10 jaar als 80-plussers besmet. Een teken dat het virus zich overzet van generatie op generatie en heel sterk aanwezig is binnen de gemeente. Verschillende verenigingen werden reeds getroffen door besmettingen en ook enkele scholen kenden reeds problemen.

Risicocontacten beperken

Het ministerieel besluit van zondag 18 oktober bepaalt dat de lokale overheid bijkomende maatregelen moet nemen bij een plaatselijke toename van de epidemie op het grondgebied. Daarom kwam de gemeentelijke veiligheidscel deze morgen bijeen en nam enkele bijkomende maatregelen.

Burgemeester Simon Lagrange: “We namen contact met een aantal plaatselijke huisartsen en zij bevestigen de verontrustende situatie. De veranderde teststrategie, waarbij hoog risicocontacten zonder symptomen niet langer getest zullen worden, vormt een extra motivatie om maatregelen te nemen.”

“Het is absoluut noodzakelijk dat we de komende weken onze risicocontacten tot een minimum beperken. Daarom namen we de moeilijke beslissing om ons verenigingsleven tijdelijk op te schorten, voor een periode van 2 weken.”

Evaluatie 3 november

“Dit doet pijn want het verenigingsleven is het hart van onze gemeente. Toch is de maatregel absoluut nodig om de contacten tussen onze inwoners even in te perken. Laat duidelijk zijn dat onze verenigingen de voorbije tijd alle nodige inspanningen hebben geleverd om alles zo veilig mogelijk en volgens de geldende protocollen te organiseren. Hun activiteiten impliceren echter contacten, en die moeten we nu beperken.” De gemeente Zulte volgt hiermee het voorbeeld van de West-Vlaamse gemeente Wingene die gisteren dezelfde beslissing nam.

Alle verenigingen werden intussen ingelicht over de maatregel, die ingaat vanaf morgen, woensdag 21 oktober, en loopt tot en met maandag 2 november. Op 3 november zal een evaluatie gemaakt worden. Indien de situatie in Zulte voldoende gestabiliseerd is, zal het verenigingsleven terug kunnen opstarten volgens de sectorprotocollen die op dat moment geldig zijn.

Testcentrum

Verder neemt het gemeentebestuur nog enkele andere voorzorgsmaatregelen. Op de gemeentelijke begraafplaatsen geldt vanaf zaterdag 24 oktober tot en met zondag 8 november een mondmaskerplicht. Rond Allerheiligen is het hier vaak druk waardoor de nodige afstand niet steeds kan worden gegarandeerd.

De kleine zaaltjes Gladiool en Fresia in de Guldepoort worden volledig ingericht en gebruiksklaar gemaakt als testcentrum. Wanneer de situatie het vereist, kunnen deze snel in gebruik worden genomen.

De gemeentelijke diensten blijven volledig op afspraak werken. Vergaderingen gaan bij voorkeur digitaal door. Ook de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn blijven digitaal plaatsvinden.

Bij vervoersmaatschappij De Lijn wordt ook verder aangedrongen om na de versterking op de buslijn van scholieren richting Waregem ook de lijn richting Deinze te versterken. Het gemeentebestuur roept tot slot op om alle lokale en nationale maatregelen na te leven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.