Zulte gelast nu ook 163ste editie Firtelstoet af

Archiefbeeld van de chiromeisjes tijdens een voorbije editie van de Firtelstoet. (foto MV)
Redactie KW

De Firtelstoet gaat dit jaar niet door. Tot voor kort was het Firtelcomité nog een kleinere versie aan het voorbereiden maar ook deze wordt afgelast. “Gezien het stijgende aantal coronabesmettingen van de afgelopen weken werd als preventieve maatregel beslist dat de gemeentelijke kermissen in het najaar beperkt blijven tot de foorkramen,” aldus Michaël Vandemeulebroecke (Open Zulte), schepen van Cultuur.

“In de huidige omstandigheden is het moeilijk om de veiligheid van de deelnemers en toeschouwers te garanderen. Zo’n massa volk kan je niet veilig organiseren,” zegt schepen Vandemeulebroecke. Een mogelijkheid was om verspreid in het centrum van Zulte diverse speelzones te creëren waar de Firtelwagens voor een zittend publiek zouden optreden. Maar ook dat zou veel volk op de been brengen, wat moeilijk te organiseren valt. En we moeten ook denken aan de veiligheid van de deelnemers. De Firtelsfeer valt moeilijk te verzoenen met de strikte gezondheidsregels.”

Volgens de laatste regels omtrent sociale bubbels mogen we immers slechts vijf vaste contacten hebben per gezin en vijf lossere contacten. Zowel voor de opbouw van een praalwagen als voor de dag zelf is dit niet haalbaar. De meeste deelnemende Firtelverenigingen zijn met meer dan tien leden en ook afstand houden is moeilijk.

Ook voor de lokale horeca is de afgelasting van de Firtelstoet een serieuze streep door de rekening. Café Brouwershuis in Zulte is gelegen aan het rondpunt langs de Staatsbaan, een ideale locatie tijdens de Firtelstoet. “Het is onze absolute topdag van het jaar,” vertelt Johan De Keyser van het Brouwershuis. “Wij plaatsen twee extra togen, één op het terras en nog één op de parking naast het café. We werken met 10 tot 12 man personeel de hele dag en tot diep in de nacht. Onze eerste Firtel in dit café, vijf jaar geleden, duurde tot 6 uur ‘s morgens. Het is met de omzet van die dag dat we de winter overbruggen, als het goed weer is kunnen we zelfs drie tot vier maanden verder. Op Firtel zien we ook veel mensen die anders nooit buitenkomen en zelfs mensen van buiten Zulte. Gelukkig zijn wij intussen vijf jaar open en hebben we wel een buffer, maar voor cafés die nog niet lang open zijn is dit een extra dikke streep door de rekening.”

Vanuit de gemeente komt geen extra tegemoetkoming voor de Zultse horeca voor het verlies van het Firtelweekend. “Ondersteuning is wel algemeen voorzien in het toekomstplan dat begin juli werd voorgesteld door de gemeentelijke corona-taskforce. Tot slot bekijken we samen met het Feest- en Firtelcomité of we de Firtelsfeer op een veilige, eventueel digitale, manier toch tot bij de mensen kunnen brengen”, besluit schepen Vandemeulebroecke. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier