Zulte: “Dorpsvernieuwing werd dorpsvernieling”

Luc Levrau en echtgenote Griet Moerman:
Redactie KW

Dat Luc Levrau werd uitgeroepen tot de Krak van Zulte 2017 is voor hem een aangename verrassing. Hij is sedert 1970 een inwoner van Machelen. Met Griet Moerman vierde hij enkele maanden geleden het gouden huwelijksjubileum. Hij woont naast het Raveelmuseum, midden het dorp.

“Ik kon al tientallen jaren werken en leven in een dorp met een goeie reputatie“, zegt hij. “Machelen aan de Leie heeft iets te betekenen. En toch maak ik mij zorgen en erger ik mij aan de zogezegde dorpsvernieuwing. Als ik zie wat jaren geleden werd goedgekeurd en intussen uitgevoerd dan lijkt het meer op dorpsvernieling dan dorpsvernieuwing.”

“Een appartementsgebouw in het centrum van het dorp stoort de omgeving. Het OCMW huis in de Karperstraat is veel te groot in verhouding met de omgeving. En dan is er nog het sociaal nieuwbouwappartement tussen twee scholen. Het lijkt zo moeilijk af te blijven van de dorpskern.”

Vitale zeventiger

Luc Levrau stelt alleen vast en laat zijn ontgoocheling blijken hoe bepaalde dingen tot stand komen. Anderzijds is hij ook een gelukkig man. Een vitale zeventiger, die nog veel plannen heeft.

“Voor je zit nochtans een ‘gekraakte’ Krak”, vertelde hij tijdens ons bezoek. “Ik heb een operatie aan de knie achter de rug. Weken revalidatie zijn nodig. Weken voor de bekendmaking van wie de Krak van Zulte 2017 zou worden, had ik inderdaad een knieoperatie ondergaan. Ik kon niet buiten, mocht niet fietsen of auto rijden. De mensen die mij gesteund hebben met hun stem om van mij de Krak van Zulte” te maken, mogen hartelijk bedankt worden.”

“Er zijn nog kunstenaars die Machelen en omgeving op de kaart hebben gezet”

Voor Luc Levrau is het Raveelmuseum evenwel geen volledig afgesloten hoofdstuk.

“Ik ga soms in het museum naar tentoonstellingen kijken. Ik ben een losse, vrijwillige, medewerker als bepaalde projecten moeten opgestart worden maar heb nooit gedacht zelf te schilderen.”

Fietsroute

Het overlijden van Raveel heeft Luc Levrau anderzijds geleerd dat er nog kunstenaars zijn die, op hun manier, Machelen en omgeving op de kaart hebben gezet.

“Roger De Backer is er ook zo één. Er werd verleden jaar voor hem een gedenkplaat onthuld. Hij schilderde veel landschappen met een historische waarde voor Machelen. Ook Dentergem, Grammene, Gottem, Oeselgem en Olsene lieten hem niet ongevoelig. We ontdekten de leefwereld waar hij graag schilderde. Dat zal uitgewerkt worden in een fietsroute van 23 kilometer. Een aanrader voor liefhebbers van Machelen en omgeving, en van de natuur”, besluit de in Waregem geboren Levrau als derde in een gezin van twaalf kinderen.

“In de schaduw van Roger Raveel”

De titel van het boek In de schaduw van Roger Raveel, dat in 2017 werd gedrukt en uitverkocht is, maakt duidelijk dat Luc Levrau ook een vlotte schrijver is. Naar de buitenwereld toe stond hij in de schaduw van Raveel, in de dagelijkse omgang en tijdens allerlei evenementen en tentoonstellingen was hij wel vaak zijn rechterhand. Niet alleen in de regio en op andere plaatsen in het land, ook tijdens verplaatsingen in het buitenland, waar vaak ook werken van Roger Raveel werden tentoongesteld.

“Ik vertel in het boek mijn wedervaren”, zegt Luc. “De tientallen jaren aan de zijde van Roger Raveel vergeet je niet. Raveel en zijn echtgenote Zulma Denijs: een koppel. Zulma was zijn steun en toeverlaat. Ergens is het wel spijtig dat ‘zijn’ Zulma alleen begraven ligt. Ze had voor hem veel te betekenen. Naast hem op het kerkhof de laatste rustplaats vinden was haar blijkbaar niet gegund. Na haar overlijden kwam een andere, jonge, vrouw in het leven van de kunstenaar. Marleen De Muer had een andere visie. Hoewel de Stichting Raveel, waarvan ik deel uitmaakte volgens een audit goed werk had geleverd, was zij de spreekbuis om in bepaalde media van een wanbeleid te spreken.”

Enkele jaren geleden was, na het overlijden van Raveel, ook de taak van Luc Levrau volbracht. De herinnering blijft, maar de tweede echtgenote van Raveel nam stevig het roer in handen.

“Ik heb al mijn belevenissen en bevindingen in een boek gebundeld”, vervolgt Luc Levrau. “Bij de voorstelling, in juli vorig jaar, kwam Hans Sizoo uit Amsterdam afgezakt, om de openingstoespraak te houden. Het boek is uitverkocht. Van de kritieken waren 99,9 % lovend.”

“Dat was mijn eerste en ook enige boek tot dusver. Ik heb wel meegewerkt aan andere boeken. Samen met André Goeminne is het nu de bedoeling een boek samen te stellen over het rond de kerk van Machelen gelegen kerkhof.”

Bio Luc Levrau

Privé

Geboren op 11 april in 1946.

Luc is getrouwd met Griet Moerman en is de vader van Mieke (44) en Lieven (50).

Er zijn vier kleinkinderen: Luca (20), Emma (18), Xanthe (16) en Jarre (13).

Loopbaan

Eerst schrijver, daarna 37 jaar in het onderwijs tewerkgesteld.

Vrije tijd

Meer dan 30 jaar samengewerkt met (wijlen) kunstenaar Roger Raveel. Zich ingezet voor de oprichting van het Roger Raveelmuseum, schreef vorig jaar het boek In de schaduw van Roger Raveel, was recent gangmaker voor een fietsroute Roger De Backer (een ‘vergeten’ kunstenaar uit Machelen).

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak