Zuienkerkse klimaatactiviste Tatyana Decelle (18): “Ik zie een verband tussen het klimaat en de coronacrisis”

Tatyana Decelle: "(Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Mijn engagement voor het klimaat is gebleven, het staat slechts even ‘on hold’ door de coronacrisis”, zegt Tatyana Decelle (18) van Youth for Climate Brugge. Tatyana woont in Zuienkerke, het West-Vlaamse dorp dat amper drie coronabesmettingen telt.

Hoe stel je het? Vorig jaar waren de klimaatspijbelaars niet weg te denken uit het nieuws, dat nu volledig door de coronapandemie gedomineerd wordt…

“Ik ben veranderd van school en doe nu mijn vijfde jaar opnieuw. Vorig jaar zat ik in de Frères in Brugge, één van de scholen die op donderdagnamiddag uitpakte met toetsen toen wij in Brussel voor het klimaat gingen betogen. De klimaatspijbelaars kregen telkens een nul op hun rapport. Dat heeft er mee voor gezorgd dat ik in juni 2019 niet geslaagd was en mijn vijfde jaar bis. Nu volg ik sociaal-technische wetenschappen aan het Immaculata Instituut in Sint-Michiels.”

Intussen is Youth for Climlate Brugge een stille dood gestorven…

“We vonden vorige zomer onvoldoende scholieren bereid om actie te voeren. Finaal organiseerde ik het meeste alleen. Maar mijn engagement is gebleven. In december heb ik samen met Kyra Gantois het plan opgevat om een nieuwe klimaatbeweging op te starten. Niet om opnieuw te spijbelen, wel om maatregelen mee te helpen uitdokteren voor een beter klimaat. We doen dat uit onvrede met het feit dat Anuna De Wever lid is geworden van Groen. Wij pleiten voor een apolitieke klimaatbeweging. Door de coronacrisis zijn onze plannen begrijpelijkerwijze even on hold gezet.”

Heb je begrip voor het feit dat er momenteel nauwelijks nog aandacht is voor de klimaatproblematiek?

“De volksgezondheid is nu uiteraard prioritair. Het virus moet bestreden worden. De zieke mensen moeten geholpen worden, terwijl de anderen moeten beschermd worden. Het is nu niet het moment om op straat te komen en actie te voeren voor het klimaat. Ook ik blijf in mijn kot!”

“Ik ben geen wetenschapper, maar ik zie toch een verband tussen de klimaatopwarming en de coronapandemie. Het is misschien een rare theorie, maar het lijkt er wel op dat de natuur zichzelf een klein beetje aan het herstellen is doordat er bijvoorbeeld veel minder CO2-uitstoot is wegens het beperkte aantal vliegtuigen in de lucht.”

Ben je bang om zelf corona te krijgen?

“Ik woon in Zuienkerke, waar tot voor kort niemand besmet was. Nu zijn er amper drie coronabesmettingen. In mijn klas in het Immaculata Instituut in Brugge zit er wel één meisje ziek thuis, mogelijk besmet met covid-19. Maar zij werd wel niet getest.”

Hoe beleef je de coronacrisis?

“Ik ben iemand die niet stil kan zitten, ik mis dus vooral het sociaal contact. Ook al heb ik vorig jaar nogal wat vrienden verloren die zich van mij afgekeerd hebben omwille van mijn klimaatactivisme. Zij waren een beetje rechtser dan ik. Maar het is goed voor mezelf dat ik nu wat tijd heb om na te denken over de belangrijke dingen in het leven. En ik kan op mijn eigen tempo leren voor school.”

“Deze week heb ik voor het eerst afstandsonderwijs gekregen. Voor de paasvakantie kregen we enkel wat taken, nu komt daar online nieuwe leerstof bij. Voor het hoofdvak sociale vaardigheden moest ik maandag een tekst van 50 pagina’s lezen en op basis daarvan tegen de avond een quiz maken, als bewijs dat ik alles begrepen heb….”

Kun je je vrije tijd nuttig besteden?

“Ik loop geregeld tussen de velden van Zuienkerke en doe thuis een fitness workout, via een filmpje op Youtube. Enkel paardrijden is momenteel niet mogelijk.”

Hoe zie jij de toekomst?

“Als je luistert naar de experten, zullen we de social distancing nog een tijdje moeten bewaren. En we zullen de strenge hygiënische regels moeten handhaven. Hoe en wanneer we als jongeren nog zullen kunnen samenkomen, weet ik niet…”

Wat is het eerste dat je zult doen na de crisis?

“Uitgaan met vrienden? Dat is niet echt slim. Ik hou het liever op een strandwandeling met mijn vriend.”