Zuid-Frans avontuur van Koekelaars gezin te volgen op VTM 2

Het gezin Troquet verkast van Koekelare naar Zuid-Frankrijk om er een vakantiewoning te openen. (Foto VTM 2)
Het gezin Troquet verkast van Koekelare naar Zuid-Frankrijk om er een vakantiewoning te openen. (Foto VTM 2)
Redactie KW

In de laatste aflevering van ‘Ik vertrek uit Vlaanderen’ op VTM 2 zien we vanavond hoe een gezin uit Koekelare hun huis inruilt voor een nieuwe stek in Frankrijk. Ook binnen het gezin gaan ze voor een position switch.

De familie Troquet uit Koekelare staat centraal vanavond in ‘Ik vertrek uit Vlaanderen’. Jessica en Michel hebben drie kinderen: dochter Amélie en tweeling Victor en Emiel. Als onderhoudstechnicus werkt Michel meestal voor langere tijd in het buitenland, waardoor hij bijna alle belangrijke familiemomenten mist. “Bij mijn dochter was ik er bijvoorbeeld niet bij toen ze kon stappen”, vertelt Michel. Jessica is duidelijk: “Ik heb er niet voor gekozen om een alleenstaande mama te zijn.” Dus waagt familie Troquet een sprong in het diepe en starten ze 1.080 kilometer verder een nieuw leven in het Zuid-Franse Castellane. Ze gaan voluit voor hun gemeenschappelijke droom: niet leven als God in Frankrijk, maar als gezin.

“Het is een avontuur om met drie kleine kinderen alles en iedereen achter te laten voor een nieuw leven in het zuiden van Frankrijk”, aldus Michel. “Maar het is echt hét moment om het te doen. We kunnen niets meer veranderen aan de tijd dat ik er niet ben geweest. Nu moet ik ervoor zorgen dat ik in de tijd die komt wél meer thuis en bij mijn gezin ben.”

Papa Michel maakt bewust meer tijd voor zijn kinderen. (Foto VTM 2)
Papa Michel maakt bewust meer tijd voor zijn kinderen. (Foto VTM 2)

Op de benedenverdieping van hun droomhuis moeten twee vakantiewoningen komen. ‘Thuisblijfpapa’ Michel wil alles zelf verbouwen en tegelijkertijd op de kinderen passen, wat helemaal nieuw is voor hem. Het gezin legt zichzelf daarvoor een strakke deadline op: verhuizen in maart, openen in juni. Maar net wanneer de verhuisdatum nadert, gaat België in lockdown. Door de verkoop van hun huis trekken ze in bij de ouders van Jessica en zullen daar uiteindelijk moeten blijven tot midden mei, wanneer ze – gewapend met de aankoopakte van hun huis in Frankrijk – de grens weer over mogen.

Voor de familie Troquet is het ook een clash met Moeder Natuur. (Foto VTM 2)
Voor de familie Troquet is het ook een clash met Moeder Natuur. (Foto VTM 2)

Voor Jessica is niet alleen de verhuis naar Frankrijk een nieuwe start, ze heeft ook een job op een camping in de buurt te pakken. “Het moeilijkste voor mij aan de job is momenteel nog het Frans. Zeker met het mondmasker op, dan is het soms zeer moeilijk om de mensen te verstaan en mezelf ook duidelijk te maken”, vertelt ze.

De familie Troquet komt naast corona nog heel wat andere onvoorziene zaken tegen op hun pad. Wanneer Jessica en Michel willen beginnen aan de afbraakwerken voor de gîtes, beslist het weer er anders over. “Het water stroomt de kelder binnen. We moeten alles redden wat niet nat mag worden”, klinkt het. De hevige regen zorgt voor nog een week extra uitstel van de werken. Doet het weer de droom van het gezin letterlijk in het water vallen? Of zijn ze Moeder Natuur te slim af?

Ik Vertrek uit Vlaanderen, op dinsdag 1 december om 20.45 uur op VTM 2.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.