Zuhal Demir: “Vrijdag samenzitten met Stad en clubs om plannen Brugse stadions licht te wijzigen”

Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

In het Vlaams parlement maakte bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) gewag van een laatste strohalm om het stadiondossier in Brugge te redden. “Ik kan het ruimtelijk plan dat nu vernietigd is, nog remediëren. Maar dat moet dan binnen de 8 dagen.” In dat geval is het ruimtelijk plan weer geldig en mogen de stadions gebouwd worden. Voorwaarde is wel dat de wijzigingen klein genoeg zijn. Ze nodigt alle Brugse actoren vrijdag uit op haar kabinet om te kijken of een snelle oplossing mogelijk is.

Woensdagmiddag kaartte een hele schare vooral Brugse parlementsleden de impasse rond de Brugse voetbalstadions aan. Dinsdag vernietigde de Raad van State immers het ruimtelijk plan (GRUP), dat stelt dat er langs de Blankenbergse Steenweg een voetbalstadion mag komen. Zij wilden weten wat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hieraan kan en wil doen.

“Ik wil vrijdag samenzitten met de stad en beide clubs, zodat duidelijk is wie wat wil”, zegt Demir. Ofwel wordt het dossier “gedelegeerd” en verhuist het naar het lokale niveau. “Ofwel remedieer ik het ruimtelijk plan, maar dat moet dan binnen de 8 dagen, te rekenen vanaf vandaag”, aldus de minister.

“Daarbij kunnen we nog enkele kleine wijzigingen doen, bijvoorbeeld de parking verkleinen”, preciseert Demir. “Die te grote parking is immers een van de hoofdargumenten van de Raad van State om het GRUP te vernietigen. Naast de onvoldoende motivering van het ruimtegebruik en de intentieverklaringen van de stad (om niet Club maar Cercle Brugge langs de Blankenbergse Steenweg te laten spelen, red.).”

Het Zuhal Demir-stadion

Een remediëring zou betekenen dat de procedure niet helemaal van voor af aan moet beginnen. “Voorwaarde is wel dat de wijzigingen voldoende klein zijn en dat er een antwoord komt op alle opmerkingen van de Raad van State”, verduidelijkt Demirs woordvoerder Andy Pieters. “Zo kan de motivering van het ruimtegebruik wel beter. De parking kleiner maken zou eventueel ook nog kunnen.”

“Als de Vlaamse regering de wijzigingen goedkeurt, is het GRUP ook weer goedgekeurd”, vervolgt Pieters. “Daarna is wel opnieuw beroep mogelijk bij de Raad van State.”

Opvallend: de woordvoerder van de Raad van State heeft nog nooit van die procedure gehoord. “Ons arrest vernietigt dat GRUP en dat is dat.” Het departement Omgeving bevestigt dan weer dat de Vlaamse codex een artikel in die aard heeft, maar dat gaat over ‘het herstel van een onregelmatigheid’.

Welke optie Demir kiest, wordt deze week duidelijk. “Maar als u het stadion op 8 dagen kunt redden, dan mag dat het Zuhal Demir-stadion heten”, besluit Brugs parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.