Zuhal Demir vangt muskusratten in IJzerbekken “Van de 3000 liepen er 1102 in een West-Vlaamse val”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ving vandaag in Lo-Reninge muskusratten samen met rattenvanger Aäron Fabrice de Kisangani.© GUS
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ving vandaag in Lo-Reninge muskusratten samen met rattenvanger Aäron Fabrice de Kisangani.© GUS
Redactie KW

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) trok vandaag zaterdag naar Lo-Reninge om er in een kano te varen en samen met rattenvanger Aäron Fabrice de Kisangani de buit in de vallen te controleren. De 70 rattenvangers van de Vlaamse Milieumaatschappij hebben vorig jaar bijna 3000 muskusratten gevangen. West-Vlaanderen is koploper. Dat komt vooral door de ligging bij Frankrijk waar er een ander bestrijdingsplan geldt.

“Ik ben bang van muizen dus ik zal zo’n muskusrat niet zelf vasthouden”, gilde Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Maar haar respect voor wat de rattenvangers doen is wel groot. “We moeten die diersoort uitroeien, want ze beschadigen oevers met dijkbreuken als mogelijke gevolgen. Ze verspreiden ook ziektes en vreten aan landbouwgewassen. In Vlaanderen doen we het goed. Naast de 1102 gevangen muskusratten vorig jaar in West-Vlaanderen vingen onze 70 rattenvangers er 611 in Oost-Vlaanderen, 465 in Vlaams-Brabant, 83 in Antwerpen en 42 in Limburg.”

Werk aan de winkel

Maar er is nog werk aan de winkel, vooral als het over de grensoverschrijdende samenwerking gaat. “In Nederland vingen ze vorig jaar nog 47.772 muskusratten. Dat aantal haalden wij hier twintig jaar geleden”, zegt de minister. “In Frankrijk verschilt de aanpak per regio of departement. Ze doen er vooral aan schadebeheersing, maar niet aan een volledige uitroeiing. Hetzelfde geldt voor Wallonië waar ze ook enkel bij overlast optreden.”

Het werk van de muskusrattenvanger blijft dus nodig. “Het is de schoonste job ter wereld”, vindt Aäron Fabrice de Kisangani. “Ik begin ’s morgens om 6 uur bij een opkomende zon. Terwijl we de vallen controleren, ruimen we ook zwerfvuil. Vorig jaar hebben we zo samen met de collega’s 553 grote stukken afval uit het water gehaald en verzamelden we 1518 zakken zwerfvuil.” (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier