Zowel virologen als vakbonden willen mondmaskers in supermarkten verplichten

© belga
Redactie KW

Viroloog Marc Van Ranst is een voorstander om mondmaskers in winkels te verplichten. Collega’s Steven Van Gucht en Erika Vlieghe steunen dat voorstel. Ook de supermarktvakbonden gaan akkoord. “Wie dat nu aan klanten vraagt, wordt uitgelachen.”

Marc Van Ranst argumenteert dat de drukte in de warenhuizen en winkels in de exitperiode waar we nu inzitten geleidelijk groter wordt. “In het begin was men heel streng, en mocht er maar één persoon per gezin winkelen. Maar nu zie je soms meerdere mensen samen winkelen“, zegt hij. Omdat het daardoor niet altijd mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden pleit hij ervoor om het dragen van mondmaskers er te verplichten. “Het is een goed gekende mening van de virologen, ook Erika Vlieghe (de GEES-voorzitter, red.) denkt er zo over.”

In het algemeen wordt het dragen van een mondmasker “sterk aangeraden” op openbare plekken, zeker als de veilige afstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd. Slechts in bepaalde omstandigheden is een mondmasker verplicht. Zo moeten sommige beroepen het dragen, zoals marktkramers, kappers en obers. Daarnaast is het ook verplicht op het openbaar vervoer vanaf 12 jaar, op de middelbare school, op het werk als social distancing niet mogelijk is en bij de kapper of schoonheidsspecialist.

Vakbonden op de kar

De christelijke en socialistische vakbonden steunen de oproep van verschillende virologen om mondmaskers te verplichten in supermarkten en winkels. Daar pleitten ze in onze krant twee weken geleden al voor, onder meer om de toenemende agressie in supermarkten te dijken.

“Dat de richtlijnen verschillen van keten tot keten en soms zelfs van filiaal tot filiaal, helpt niet”, zei Erika Lambert van de christelijke vakbond ACV Puls. “Wat in Aldi kan, ligt in Colruyt of Delhaize misschien net anders. De wrijving neemt daardoor toe en dat komt het personeel niet ten goede. Ze worden frontaal aangevallen en moeten alle frustratie opvangen, terwijl steun van de directie uitblijft. We pleiten dan ook voor een eenduidige aanpak en algemeen geldende maatregelen, zoals een verplichting voor klanten om in de winkel mondmaskers te dragen.”

De Block aarzelt

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wees er in het VRT-journaal op dat er ook handhaving moet zijn als iets verplicht wordt. “Gaan we dan overal een politieagent zetten om te zien wie er een masker draagt en wie niet?”, vroeg ze zich af. Ze verwijst naar de verplichte mondmaskers op het openbaar vervoer. “En zelfs daar zijn er nog mensen die erin slagen om hun masker op hun kin te dragen.” Volgens de minister zal de mondmaskerkwestie woensdag besproken worden, wanneer de Veiligheidsraad opnieuw bijeenkomt. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.