Zorgzame Buren staan steeds paraat

De zorgzame buren en vrijwilligers van project Warm Moorslede.© Jan Stragier
De zorgzame buren en vrijwilligers van project Warm Moorslede.© Jan Stragier
Redactie KW

Met het project ‘Warm Moorslede’ trekken de gemeente en het Sociaal Huis al enkele jaren de kaart van de alleenstaanden en mensen die het moeilijker hebben. Sinds kort zijn ze ook gestart met ‘Zorgzame buren’. Negen vrijwilligers hebben zich reeds kandidaat gesteld.

De gemeente en het sociaal huis zetten al enkele jaren in op een warmer Moorslede. Zo werden vanuit het Boothuis in Dadizele al enkele initiatieven gelanceerd om mensen die zich eenzaam voelen te bereiken en hen een beter gevoel te geven. Met ‘Zorgzame Buren’ lanceerde het Sociaal Huis onlangs een nieuw project. “Een zorgzame buur luistert enerzijds naar de buren en biedt hulp aan buurtbewoners. Anderzijds helpt hij mee activiteiten organiseren, waardoor de buren kunnen gezellig samenzijn. Ook weet hij als geen ander wat er leeft in zijn buurt. Hij verzamelt informatie en geeft die door aan de buurtzorgcoördinator. Hij houdt op die manier de vinger aan de pols en kan zo bijdragen aan een leuke, veilige en leefbare buurt”, schetst buurtzorgcoördinator Sofie De Cleer het project. Het Sociaal Huis vond inmiddels negen vrijwilligers bereid om mee te werken aan dit project.

Eenvoudige gesprekjes

Luc De Jaeghere uit de Mandellaan in Dadizele is een van de negen vrijwilligers verbonden aan dit warm project. De Dadizelenaar belde de voorbije maanden al heel wat zeventigplussers en alleenstaanden in de gemeente op. “Dan luister ik naar hun dagdagelijkse dingen. Het zijn eenvoudige gesprekjes.” Luc merkt dat de mensen met wie hij contact heeft best wel deugd hebben van een dergelijk kort gesprek. “Je merkt wel dat velen zich eenzaam voelen. Zeker in deze coronatijden weten ze niet waar ze naartoe moeten. Het is de bedoeling dat de zorgzame buren ook na corona zich blijven inzetten, al zal het dan hopelijk terug mogelijk zijn om de buren ook eens bij elkaar te brengen.” Wie interesse heeft om mee te werken aan het project Zorgzame Buur kan contact opnemen met de buurtzorgcoördinator Sofie De Cleer op het nummer 0475 78 19 48. “Nieuwe vrijwilligers zijn meer dan welkom om van Moorslede, Slypskapelle en Dadizele nog extra warme dorpen te maken”, aldus Sofie. (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.