Zorgwoning Villa Madiba opent de deuren in Avelgem

De investeerders en medewerkers van Villa Mabida waar 19 zorgbehoevende personen een nieuwe thuis vinden. © JS
Redactie KW

In Avelgem is op 25 september Villa Madiba geopend, een innovatief woonproject dat plaats biedt aan zo’n 19 mensen met een grote zorgvraag. “Er was duidelijk nood aan zo’n woning”, klinkt het overtuigd.

Achter het nieuwe wooncomplex, dat genoemd werd naar Nelson Mandela, staan verschillende bedrijven. Onder meer nv Baltissimo en Bekaert zetten hun schouders onder het project, en ook Groep Ubuntu x 8k deed zijn duit in het zakje. De sociale netwerkorganisatie stond in voor de zorgregie. Villa Madiba ligt dan ook niet toevallig op een boogscheut van de dagbestedingsinitiatieven en andere woningen van Groep Ubuntu x 8k.

“Bij Ubuntu x 8k waren we het erover eens dat we iets moesten doen voor zwaar zorgbehoevende personen”, zegt Eric Marijsse, bestuurder vzw Ubuntu Achtkanter. “We zetten sinds enkele jaren meer in op deze doelgroep, omdat we aanvoelen dat de vraag daar groot is.”

Nood

“Hier waren wel financiële middelen voor nodig. Dankzij Filip Balcaen, executive director bij Baltissimmo, konden we dit bewerkstelligen. We kochten een stuk grond bij, niet ver van onze eigendom. Dat liet ons toe concrete plannen te maken. Het is dankzij deze goede samenwerking dat we dit prachtige gebouw hebben kunnen realiseren.”

“Er was duidelijk nood aan zo’n woning”, vindt ook Els Raepsaet, voorzitter van vzw Ubuntu Achtkanter. “We breiden zo ook ons aanbod uit, én we bieden ook een antwoord aan de ouder wordende bewoners voor wie de zorg in de huidige woningen ontoereikend werd. Villa Madiba kan een nieuwe thuis worden.”

19 bewoners

De bouw van dit nagelnieuwe gebouw ging van start in het voorjaar van 2019. Er werd gebruik gemaakt van de meest moderne technologieën en domoticasystemen om het voor de bewoners zo eenvoudig en aangenaam mogelijk te maken. Zo’n 19 mensen met een intensieve ondersteuningsvraag hebben deze week hun intrek genomen in Villa Madiba. Een van hen is Cedric Vandevelde.

“Het was de beste optie”, vertelt Nadia, de mama van Cedric. “De broer van Cedric heeft ook een beperking en woont onder begeleiding in Avelgem. Cedric zat eerst in Liedekerke, wat niet bepaald bij de deur is. De broers zagen elkaar nauwelijks, en dat deed pijn.”

“Drie jaar geleden hoorde ik dat er een zorgwoning zou komen in Avelgem. Dat leek wel een geschenk uit de hemel. Sinds begin dit jaar weten we dat Cedric hier effectief kan komen wonen, dat was een bijzonder emotioneel moment.”

Nieuw verhaal

In Villa Madiba zijn er 24 studio’s op het gelijkvloers. Er is op elk moment begeleiding aanwezig. Om privacyredenen beschikt elke bewoner over een eigen studio, aangepaste badkamers, tilliften, een apart terras en een eigen voordeur. Vanuit de studio heb je toegang tot de drie gemeenschappelijke ruimtes.

“Het is mooi om te zien hoe enthousiast onze coaches, verpleegkundigen en huismoeders zijn om van start te gaan”, vertelt Emmy Feys, coördinator Villa Madiba. “Ook voor hen is dit een volledig nieuw verhaal, al zijn we als team al enorm naar elkaar toegegroeid tijdens extra opleidingen en voorbereidingen. We zijn blij dat er ook al heel wat vrijwilligers klaarstaan om een handje toe te steken. We zijn er helemaal klaar voor!” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier