Zorgt uitbreiding van sporthal voor doorstart van judoclub Kanokan uit Pittem?

Voorzitter Franky D'haene (foto) en trainer Marc Van Hauwaert zagen geen andere oplossing dan de Pittemse judoclub op te doeken. © TVW
Redactie KW

De Pittemse judoclub Kanokan heeft zijn activiteiten voor bekeken gehouden. Hoofdreden is volgens voorzitter Franky D’haene de nieuwe sportvloer, die volgend jaar wordt gelegd in de sporthal en waarop er geen zware karren met judomatten mogen rijden. Het gemeentebestuur bestudeert intussen een uitbouw van de sporthal, wat een doorstart mogelijk zou maken.

Clubs komen en gaan heel vaak vanwege bestuursperikelen of een fors slinkend aantal leden. Maar een nieuwe sportvloer die het voortbestaan verhindert, zelfs al is hij nog niet gelegd, dat is geen alledaags feit. “Kanokan heeft ruim 30 jaar bestaan en al die tijd werd ons een lokaal beloofd”, zegt voorziter Franky D’haene. “Gelukkig was er de sporthal en daar bleef het zeulen met matten enigszins beperkt, omdat we ze per 30 met karren konden voeren waar we ze nodig hadden.”

Karren van 450 kilo

Na Nieuwjaar is dat niet meer mogelijk. De nieuwe sportvloer die de gemeente heeft besteld, verdraagt immers de puntbelasting van de wielen niet. “Elke kar weegt 450 kilo, elke mat op zich 15 kilo. Je kan van onze trainer en groot clubbezieler Marc Van Hauwaert niet verwachten dat hij ze twee keer per week van de ene kant van de sporthal naar de andere sleurt.”

Kanokan heeft ruim 30 jaar bestaan en al die tijd werd ons een lokaal beloofd – voorzitter Franky D’haene

Vroeger hielp Franky daar nog bij, maar sinds een zwaar arbeidsongeval zes jaar geleden is hij invalide en lukt dat niet meer. “De judoka’s zelf zouden dat misschien één training zien zitten, maar niet elke keer. Bovendien zouden de matten door dat vele sleuren nog sneller verslijten.”

Te klein lokaal

Franky en Marc zagen het niet zitten om slechts voor enkele maanden nog een nieuw seizoen op te starten en dus kreeg het kleine 100-tal leden dat de club rijk was in het tweede deel van de zomer een brief om het afscheid aan te kondigen. “Van de gemeente mochten we vorig seizoen nog een materiaalhok inpalmen, waar we onze matten mochten laten liggen, maar met nog geen twintig vierkante meter was dat amper groot genoeg om onze kleinste leden te laten trainen.”

Sportschepen Denis Fraeyman (CD&V) betreurt het einde van de judoclub. “Ik denk dat het probleem eerder in de opvolging van de trainer lag dan in de accommodatie, maar ik wil die mensen hun rekening niet maken.” De schepen zegt nog te geloven in een doorstart. “In functie van de meerjarenplanning bestuderen we de uitbreiding van de sporthal met een bijgebouw. Daar zou niet alleen Kanokan terechtkunnen, maar ook de spinning.”

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier