Moeten Wijnfeesten en Hellingenroute in Heuvelland wijken voor Ieperse rally?

De start van de Hellingenroute in een vorige editie.©Eric Flamand EF
De start van de Hellingenroute in een vorige editie.©Eric Flamand EF
Redactie KW

Tijdens de eerste werkweek van zijn burgemeesterschap vernam Wieland De Meyer van Heuvelland via de media meteen een verrassing van formaat: de Ieperse autorally plant de editie van 2021 in tijdens de maand augustus. “Voor ons is dit allemaal nieuw. Ik heb nu de verschillende diensten gevraagd naar welke evenementen in die hele periode normaal bij ons op de planning staan.”

De exacte datum van de rally in 2021 is nog niet bekend. “Ik nam ondertussen contact op met de organisatie en daar werd mij gesproken over half augustus of het weekend nadien. Hopelijk krijg ik snel duidelijkheid daarover, hoe dan ook zit ik binnenkort samen met de organisatie.”

Indien de rally georganiseerd wordt in het weekend van half augustus dan start het event met een shakedown in Nieuwkerke op donderdag 12 augustus. De klassementsproeven in Heuvelland volgen dan op vrijdag 13 augustus (KP Wijtschate en KP Kemmel) en op zaterdag 14 augustus ( KP Westouter). Dat alles onder voorwaarde dat de organisatie dezelfde timing behoudt als voorzien in oktober van vorig jaar.

Wijnfeesten

“Als de rally in het weekend van de 15de valt, wordt de 15de zelf dus normaal in Spa gereden waardoor wellicht geen activiteiten in Heuvelland die dag zouden moeten wegvallen”, zegt de Heuvellandse burgemeester die onder meer verwijst naar de Heuvellandse Wijnfeesten in Kemmel en de Hellingenroute eveneens vanuit Kemmel.

Ward Six van de Wijnfeesten heeft ondertussen ook het bericht zien binnenkomen. “Op dit moment zie ik niet echt problemen wat de organisatie van de Wijnfeesten betreft. Er zal in Kemmel op zaterdag al voldoende doorgang zijn om alles voor de zondag klaar te zetten. Ik overweeg zeker geen nieuwe datum te zoeken voor de Wijnfeesten. Met of zonder rally wordt dit 15 augustus, onze vaste datum sedert het ontstaan van de Wijnfeesten.”

Hellingenroute

Sinds 2018 worden de Wijnfeesten sportief ingefietst met de Hellingenroute. Daar wordt minder enthousiast gereageerd op de komst van de rally. “Het is algemeen geweten dat de wegen er allesbehalve fietsvriendelijk zullen bijliggen als de rally er drie dagen lang heeft gepasseerd”, weet Marc Desender van de organiserende Vrienden van de Hellingenroute.

“Verder is het ook niet zo eenvoudig om de Hellingenroute uit te pijlen gezien de passage van de rally op de dagen dat onze ploeg de pijltjes zou ophangen en de bevoorradingsplaatsen zou inrichten. Hoe dan ook is er op dit moment nog geen zekerheid of de Hellingenroute als event kan georganiseerd worden. Daaromtrent wachten we de maatregelen af die ons vanuit de overheid zullen bereiken.”

Burgemeester Mesen

Een eerste organisatie van de Vrienden van de Hellingenroute, voorzien op 21 maart waarbij Werner Kerner naar zijn nieuwe zomerplaats wordt gefietst zal alvast coronaproof worden georganiseerd.

In Mesen verwelkomt burgemeester Sandy Evrard de rally alvast met open armen. “Ik wacht de juiste datum af om eventuele andere activiteiten te verplaatsen. Het spreekt voor zich dat wanneer de rally door onze stad rijdt er geen andere evenementen kunnen gepland worden.” In Mesen wordt de rally voorzien op zaterdag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.