Zorgnetwerk Ieper belt 90-plussers op nu zij uitgenodigd worden voor vaccinatie

Het vaccinatiecentrum in Ieper. (Foto TOGH)
Het vaccinatiecentrum in Ieper. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Deze week worden de eerste 90-plussers gevaccineerd in het vaccinatiecentrum van Ieper. Zorgnetwerk Ieper belt alle 90-plussers op om info en duiding te geven over vaccinatie en het bezoek aan het vaccinatiecentrum in Ieper. Diegenen die niet telefonisch bereikt kunnen worden, krijgen een drempelbezoek.

Zorgprofessionals uit de Eerstelijnszone Westhoek kwamen zo goed als allemaal aan de beurt in de vaccinatiecampagne en nu start de volgende doelgroep: de 65-plussers, van oud naar jong, te beginnen dus met de 90-plussers. Schepen van Welzijn Eva Ryde: “Zorgnetwerk Ieper belt alle 90-plussers op om af te toetsen of de uitnodiging al in de bus viel en om na te gaan wat misschien niet duidelijk is en waarover mensen zich zorgen maken”, zegt schepen van Welzijn Eva Ryde. “Met deze telefoontjes hopen we onze oudste inwoners extra goed te informeren en eventuele zorgen over hun vaccinatie weg te nemen. Een hoge vaccinatiegraad bij de oudste inwoners is immers heel belangrijk om verdere verspreiding van COVID-19 bij de deze kwetsbare leeftijdsgroepen tegen te houden.”

Extra stoelen en rolwagens

Deze week zijn er ongeveer 1.000 geplande vaccinaties in Ieper. “De vaccinatiecentra van de Eerstelijnszone Westhoek stellen alles in het werk om de oudste inwoners zo goed mogelijk te ontvangen. Zo worden er extra stoelen, rolwagens en begeleiders voorzien. Er is ook voldoende parking dichtbij de ingang”, aldus programmamanager van de vaccinatiecentra in Ieper en Poperinge Sven Geldof. “Op dit moment krijgen we vooral vragen binnen over wie wanneer aan de beurt is. Dat is moeilijk om te zeggen. De volgorde werd bepaald door de interfederale taskforce en is te raadplegen op laatjevaccineren.be. Nu zijn de 65-plussers aan de beurt. Wanneer we starten met de volgende doelgroep is sterk afhankelijk van de levering van vaccins.”

Uitnodiging voor vaccinatie

Wie ouder is dan 85 jaar, kan de komende weken een uitnodiging voor vaccinatie in de brievenbus verwachten. Op de brief staat een link en een code om de afspraak te bevestigen. Op het gratis nummer 0800 30 70 4 kan je ook elke werkdag tussen 14 en 18 uur je afspraak bevestigen. De uitnodiging is ook beschikbaar via het online platform ‘My eBox’. Je krijgt een verwittiging per mail, op voorwaarde dat je jouw account eerst activeert. Dat kan door te surfen naar https://myebox.be/nl en in te loggen met je eID.

Stad Ieper vraagt aan mantelzorgers, familie of vrienden om de 85-plussers zoveel mogelijk te helpen bij het vastleggen van hun afspraak en het vervoer van en naar het vaccinatiecentrum. “De komende weken de brievenbus mee in de gaten houden is zeker een goed idee”, zegt Eva Ryde. “Er kan één begeleider mee naar binnen om het parcours te doorlopen. Wie hulp nodig heeft om de afspraak te bevestigen of te verplaatsen of wie echt niet zelf tot in het vaccinatiecentrum kan geraken, kan elke werkdag tussen 14 en 18 uur gratis bellen naar 0800 30 704 of mailen naar vaccinatiecentrum@ieper.be.”

Praktische informatie

Vaccinatiecentrum Ieper roept op om niet te vroeg aan te komen, liefst op het tijdstip van je afspraak. Draag ook bij voorkeur een kledingstuk waardoor je je bovenarm vlot kan ontbloten. Vergeet niet om een mondmasker, je uitnodiging met barcode en je identiteitskaart bij te hebben. Wie ziek is, blijft thuis en verplaatst de afspraak.

Het callcenter van het vaccinatiecentrum is elke werkdag tussen 14 en 18 uur bereikbaar op het gratis nummer 0800 30 704. Mailen kan naar vaccinatiecentrum@ieper.be. Alle info en veelgestelde vragen vind je via www.ieper.be/vaccinatiecentrum . (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.