Zorgkundigen slaken noodkreet: “64 procent is onvoldoende beschermd”

"Het gaat niet enkel om mondmaskers. 10 procent geeft aan totaal geen beschermingsmiddelen te hebben", luidt Paul Cappelier de alarmbel. © Getty Images/iStockphoto
Hannes Hosten

64 procent van de zorgkundigen beschikt over onvoldoende beschermingsmateriaal tegen corona en 84 procent zegt onvoldoende te zijn opgeleid. Dat blijkt uit een enquête van de Belgische Federatie voor Zorgkundigen.

“We kregen veel bezorgde telefoontjes van zorgkundigen in woonzorgcentra, thuiszorg, thuisverpleging en welzijnszorg. We deden een steekproef bij 500 zorgkundigen in Vlaanderen en slaken nu een noodkreet“, zegt Paul Cappelier, Oostendenaar en voorzitter van de Belgische Federatie voor Zorgkundigen (BEFEZO).

“Onze cijfers zijn alarmerend. Een eerste analyse bij 177 respondenten maakt duidelijk dat 64 procent van de zorgkundigen en verzorgenden onvoldoende beschermingsmateriaal ter beschikking heeft en het gaat niet enkel om mondmaskers. 10 procent geeft aan totaal geen beschermingsmiddelen te hebben! Het is schrijnend om vast te stellen hoe men hier in gebreke is gebleven en er politieke spelletjes worden gespeeld op kap van zorgprofessionals.”

Onvoldoende opleiding

84 procent van onze leden in Vlaanderen geeft aan onvoldoende tot zelfs totaal geen (50 procent) opleiding te hebben gekregen over de voorzorgmaatregelen bij de verzorging van covid-19-bewoners of cliënten. Dit is in schril contrast met de ziekenhuizen en thuisverplegingsdiensten, die massaal vorming kregen en ook de kans kregen om alles praktisch in te oefenen.”

77 procent van de zorgkundigen vraagt dringend opleiding. 72 procent vindt dat ze niet geïnformeerd worden over de zorg aan covid-19-zorgvragers. Ondertussen blijkt uit onze eerste cijfers dat 16 procent van de bewoners en cliënten besmet of ziek zijn met het covid-19.”

“Tikkende tijdbommen”

“Ook het personeel valt uit, 27 procent van de zorgkundigen zijn ziek of zijn al positief getest. En dit is nog maar het begin. In China is bijvoorbeeld 12 procent van de geïnfecteerden verzorgend personeel! Zij hadden wel voldoende beschermingsmiddelen. De woonzorgcentra zijn tikkende tijdbommen, samen met de thuiszorg. Zorgkundigen en verzorgenden lopen gevaar, gevaar voor hun eigen omgeving en hun patiënten/cliënten. Heel wat van hen voelen zich aan hun lot over gelaten. Ze kunnen dit op deze wijze niet langer volhouden.”

“Voor zorgpersoneel dat zelf corona krijgt, zal dat als ‘beroepsziekte’ gelden, maar wat hebben we daaraan. We willen niet ziek worden, geef ons voldoende beschermingsmateriaal en opleiding, smeken de zorgkundigen en verzorgenden. We blijven het virus anders verder verspreiden bij de bevolking. 92 procent van de respondenten wil dat we dringen een opleidingsprogramma maken voor zorgkundigen.”

Opleidingsprogramma

Vanuit hogeschol HOWEST werd in samenwerking met BEFEZO en NVKVV, de grootste beroepsorganisaties voor zorgkundigen en verpleegkundigen ,een e-learningprogramma opgesteld. Het kan via pc, tablet en gsm bekeken worden. Op de website worden hygiënische preventieve maatregelen omtrent covid-19 voor de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg gebundeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier