Zorghuis heeft financieel moeilijk jaar, maar gaat moedig door

Coördinator Hanne Stael van het Zorghuis samen met (v.r.n.l.) Claude Geldhof, voorzitter Johan Valcke, Gilbert Van Loo, penningmeester René Tommelein en vrijwilligster Christine Vervaeke. © PM
Hannes Hosten

Het Zorghuis, waar kankerpatiënten te gast zijn op de moeilijkste momenten van de behandeling, zou dit jaar zijn tiende verjaardag vieren. Corona besliste er anders over en brengt ook de financiering in het gedrang, want die komt grotendeels van acties voor het goede doel en die gaan nu niet door. Toch geeft het Zorghuis de moed niet op.

Het Zorghuis is een woning in de Pater Pirelaan, waar maximaal drie alleenstaande kankerpatiënten kunnen verblijven tijdens de zwaarste momenten van hun strijd tegen de ziekte. Het Zorghuis werd opgericht in mei 2009, maar ontving de eerste gasten in maart 2010, in 2020 tien jaar geleden. Maar in plaats van een jubileumjaar werd het vooral een jaar gedomineerd door corona.

“Bij het begin van de lockdown vroeg het agentschap Zorg en Gezondheid ons meteen te sluiten”, vertelt voorzitter Johan Valcke. “Wij zijn nog niet erkend door het agentschap, maar wel in de aanloop naar erkenning. Op dat moment gingen twee gasten net naar huis en kon de derde bij de dochter terecht, zodat we de werking na een dag al konden stopzetten. Dat was ook pijnlijk, want er bleven natuurlijk mensen in behandeling, ook alleenstaanden, en we konden hen niet opvangen.”

Meer palliatieve zorgen

“Op 15 juni mochten we weer open en een week later ontvingen we de eerste gasten. Maar de vraag was opvallend minder. Mensen durfden niet naar het Zorghuis komen of zich zelfs niet laten behandelen in het ziekenhuis. Vandaag is de situatie genormaliseerd. Deze week zijn er twee gasten en maandag verwelkomen we een derde. De bezetting is nu voor 90 procent weer normaal.”

“Wij ontvangen nu meer mensen in de palliatieve fase”, vervolgt Johan. “De ziekenhuizen vragen dat omdat de palliatieve eenheden overbevraagd zijn. Wij hebben onze werking dan verbreed naar mensen aan hun levenseinde. Vroeger deden we dat niet omdat het een moeilijker opdracht is. Maar we stellen vast dat onze vrijwilligers dat bijzonder goed aankunnen. We blijven er over waken dat mensen zich bij ons geen patiënt, maar gast voelen.”

“Minder inkomsten”

De coronacrisis brengt het Zorghuis ook financiële kopzorgen. “Wij hebben geen tekorten door corona. Tijdens de sluitingsperiode van drie maanden ontvingen we de hinderpremie, wat het wegvallen van de ligdaggelden grotendeels compenseerde. Maar heel wat giften van instellingen, verenigingen en serviceclubs vielen weg. Die centen komen van allerhande eetfestijnen en andere acties voor het goede doel. En die gaan nu dikwijls niet door. Om dezelfde reden geeft ook Kom op tegen Kanker ons minder steun.”

“Onze inkomsten komen voor een kwart van ligdaggelden, voor iets meer dan een kwart van giften en voor de kleine helft van Kom op tegen Kanker en andere organisaties en serviceclubs. Je mag zeggen dat een derde van onze inkomsten is weggevallen. Het is dus een moeilijk jaar. Maar we legden de voorbije jaren wel een klein spaarpotje aan en beschikken gelukkig over ons eigen huis”, zegt Johan Valcke.

Toch wanhoopt het Zorghuis nog niet. “Wij hopen dat Kom op tegen Kanker ons blijft steunen en zijn daarover volop in gesprek. We hopen volgend jaar ook onze erkenning te krijgen van het agentschap Zorg en Gezondheid. Dan krijgen we een subsidie. We zijn nog zover niet, want bij het agentschap is het nu alle hens aan dek voor corona. En we durven ook hopen dat de acties voor goede doelen van verenigingen en serviceclubs volgend jaar weer op gang komen.”

Vrijwilligers

“Ook de Warmste Week is dit jaar geen financiële actie, maar legt de focus op vrijwilligers. Dat heeft als voordeel dat nieuwe medewerkers ons kunnen leren kennen. Gelukkig hadden we maar twee vrijwilligers die liever niet meer komen zolang er geen vaccin is. Maar dankzij de aandacht voor de zorgsector en onze goede coördinator vonden ook veel nieuwe mensen de weg naar het Zorghuis. Wij hebben zo’n 35 vrijwilligers nodig om de week rond te draaien. Op dit ogenblik hebben we die, maar nieuwe mensen zijn altijd welkom.”

En de tiende verjaardag van het Zorghuis? “Die hebben we altijd maar moeten uitstellen”, zucht Johan. “Ik vrees dat het eerder een elfde of een twaalfde verjaardag zal worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier