Zorgheldinnen voeren op Internationale Vrouwendag actie bij AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout

Spoedverpleegkundige An Decroos en spoedarts Natalie Eggermont met een van de eisen van de actiegroep: pensioen op 60 jaar.© WVS
Spoedverpleegkundige An Decroos en spoedarts Natalie Eggermont met een van de eisen van de actiegroep: pensioen op 60 jaar.© WVS
Wouter Vander Stricht

Bij AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout wordt maandag 8 maart, de Internationale Vrouwendag, aangegrepen om voor meer rechten voor de vrouwelijke medewerkers op te komen. Binnen AZ Delta bestaat ondertussen een eigen werkgroep, de Zorgheld(inn)en, die samen met de vakbonden de eisen kracht bijzetten.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, voeren de Zorgheld(inn)en van AZ Delta actie. Spoedarts Natalie Eggermont: “Acht op tien van de zorghelden is vrouw. Zij doen de slechts betaalde jobs en zijn ondervertegenwoordigd in management- en directiefuncties. In België bestaat er nog steeds een loonkloof van 24 procent. Vrouwen werken meer deeltijds, vaak om te kunnen zorgen voor anderen. Daardoor hebben ze ook lagere pensioenen. In ons land moet één vrouw op drie leven met een pensioen van minder dan 750 euro. De coronacrisis heeft de traditionele rolpatronen bevestigd en we zagen ook het geweld op vrouwen en feminicides stijgen.”

Bevraging bij personeel

Het ‘ Collecti.e.f 8 maart’ AZ Delta deed de voorbije weken een bevraging bij het personeel. Spoedarts Nathalie Eggermont werd geflankeer door An Decroos, verpleegkundige bij AZ Dela Menen. Ze voerden maandag actie rond de top vier van eisen: meer handen aan bed, pensioen op 60 jaar, minimumloon van 14 euro per uur en invoering van de 30-uren week. “Er namen bijna 500 werknemers deel aan onze enquête.”

Maandag 8 maart, op Internationale Vrouwendag, worden alle werknemers uitgenodigd om op de foto te gaan staan met hun favoriete eis. “Die foto’s worden afgedrukt en aan slingers gehangen in de personeelsingang. Zo kan er toch actie gevoerd worden met respect voor de coronamaatregelen.”

Ook vakbonden present

Ook de vakbonden ondersteunden de actie. Nina Mendes (ABVV): “Zelf ben ik verpleegkundige in de nacht. En mijn collega’s zijn daar bijna allemaal vrouwen. Niet verwonderlijk ook. Veel vrouwen werken in de nacht om er overdag maximaal voor de kinderen te kunnen zijn. Maar veel vrouwen gaan ook deeltijds werken om voor kinderen te kunnen zorgen en dat laat zich dan voelen in het pensioen. En wat als zo’n vrouw dan alleen komt te staan…”

Lieve Lannoo, secretaris van ondernemingsraad voor ACV Puls binnen AZ Delta, voerde met haar team ook mee actie. “Het deeltijds werken heeft niet enkel invloed op je pensioen, maar ook op je andere sociale rechten. De mensen op de cruciale posities in deze coronacrisis, van zorgverleners tot de mensen aan de kassa in de supermarkt, zijn voor het overgrote deel vrouwen. Maar toch moeten we nog strijden voor een minimumloon van 14 euro op per uur.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.