Zorggroep Curando koopt 11 hectare grond nabij Kasteeldomein Patershof

V.l.n.r. Jos Sypré, Dirk Lips, Dirk Notte, Jan Vanassche.© AVH
V.l.n.r. Jos Sypré, Dirk Lips, Dirk Notte, Jan Vanassche.© AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Curando breidt het terrein op de site van het Kasteeldomein Patershof in Beernem met 11 hectare uit. De zorggroep kocht het stuk grond “Audenaerdemolen” dat gelegen is tegenover het huidige parkbos. Het doel van de aankoop is het verder uitbouwen van gemeenschapsondersteunende diensten en initiatieven waar beleving, recreatie en duurzame verwerking van voedsel centraal staan.

Curando kocht in 2011 de site waar het huidige Kasteeldomein Patershof zich bevindt. Recent kwam de aanpalende grond vrij. Het gaat om een domein van 11 hectare groot dat loopt van de Mexicostraat tot de Hoornstraat aanpalend aan het Patershof. Curando zal het domein, in overleg met alle betrokkenen, binnenkort opwaarderen.

In woonzorgzone Curando Oost zijn de aanwezigheid van zorggroen en de mogelijkheid tot natuurbeleving als sinds jaar en dag belangrijk bij de uitbouw van de dienstverlenging.

Gemeenschapsondersteunende initiatieven

“In coronatijden is meer dan ooit gebleken hoe belangrijk de aanwezigheid van zorggroen is voor het mentale welzijn. Curando ziet dit als een opportuniteit en zet de komende jaren in op gemeenschapsondersteunende initiatieven. Op de aangekochte site zullen wij de komende jaren verder investeren in ontmoeting en buurtwerking”, zegt Dirk Notte, zonaal directeur van Curando Oost.

“Vandaag worden reeds tal van sociale initiatieven georganiseerd. Denk maar aan de jaarlijkse Zomerbarak of de Dag van het Bos in samenwerking met de Beernemse scholen. Ook het Trefhof of de Pluktuin zijn zeer gewaardeerde acties. We willen deze behouden, maar willen eveneens de dienstverlening van Curando Oost verder uitbouwen.”

“Momenteel bestuderen we alle mogelijke pistes in samenspraak met verschillende geïnteresseerde partijen zoals residenten, familie, medewerkers, vrijwilligers, inwoners en verenigingen van Beernem. Zo is bijvoorbeeld het creëren van rolstoeltoegankelijke wandellussen voor ons een van de prioriteiten.”

❗Schitterend nieuws voor #Beernem❗✅Zorggroep Curando koopt 11 hectare grond nabij Kasteeldomein Patershof en breidt hun…

Geplaatst door Jos Sypré op Vrijdag 26 februari 2021

Op de nieuwe site zullen residenten, hun familie of mantelzorgers en vrijwilligers en medewerkers van harte welkom zijn. Maar ook de inwoners van Beernem zullen er hun gading kunnen vinden. De site wordt op deze manier een plaats van ontmoeting, beleving en rust in een oase van groen, waar lokale verankering met de buurt zijn plaats vindt”, zegt Dirk Notte nog.

Ook jongeren zijn welkom. Op het aangekochte domein zal de Beernemse jeugd de kans krijgen om eigen activiteiten uit te voeren. De organisatie daarvan hebben zij in eigen handen.

“We willen op deze manier kansen creëren om te ervaren dat zich inzetten voor de gemeenschap op zich een beleving kan zijn die past in een You-Only-Live-Once-principe”, vertelt Dirk Lips, algemeen directeur vzw Curando.

Duurzame verwerking van voeding

Deeleconomie en gemeengoed winnen de jongste jaren aan belangstelling. Thema’s als vermaatschappelijking en burgerinitiatieven komen steeds vaker in de media. De zorggroep wil ook werk maken van het ondersteunen van de kleinschalige en lokale teelt van groenten en fruit en een duurzame verwerking hiervan tot voedsel. Hiervoor werkt de organisatie samen met het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek.

Het instituut onderzoekt in opdracht van Curando hoe kleinschalige machines voor de lokale verwerking van voedsel ingezet kunnen worden.

Maaltijden aan huis

“Dit onderzoek past perfect in de visie van Curando. Wij staan als organisatie voor een geïntegreerd zorgaanbod waarin we mensen met een uitgebreid gamma aan thuiszorgondersteunende diensten zo lang mogelijk thuis willen laten wonen.”

“In maart 2020 zijn we met een nieuwe dienstverlening maaltijden aan huis in deze regio gestart. We bereiden in onze eigen keukens de maaltijden en leveren die warm aan huis. Op termijn hebben we de ambitie om nog meer mensen te laten genieten van onze dienstverleningen. Als we hen dan ook kunnen bedienen met lokaal gekweekte en verwerkte groeten en maaltijden dan zou dit een mooi verhaal zijn”, gaat Dirk Lips verder.

Gemeente opgetogen met de aankoop

“De gemeente Beernem is zeer opgetogen met de aankoop van Curando van dit prachtige gebied. Dit betekent een meerwaarde voor Beernem. Het biedt schitterende kansen voor Curando, maar ook voor onze gemeente en inwoners, met name recreatieve mogelijkheden voor jongeren, een groene long, nieuwe mogelijkheden voor de pluktuin,…”

“Curando is voor de gemeente een gewaardeerde partner en ik wil hen van harte danken voor het aangrijpen van deze opportuniteit om dit gebied een duurzame toekomst te geven”, aldus burgemeester Jos Sypré (CD&V).

Donderdag werd de aankoopakte ondertekend. Curando is van plan het aangekochte domein op te waarderen en beter bereikbaar te maken. Tegen deze zomer moeten de eerste fases van deze werken achter de rug zijn zodat lokale verenigingen op de site activiteiten kunnen organiseren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.