Zorgcentrum Sint-Jozef in Zonnebeke start vrijdag met vaccinaties tegen corona

Als alles volgens plan verloopt worden de bewoners van zorgcentrum Sint-Jozef op vrijdag 8 januari gevaccineerd tegen corona. “De vaccins werden donderdag geleverd door AZ Delta Roeselare voor de bewoners van ons zorgcentrum en de assistentiewoningen Gezelle en De Zonnebeek”, stelt directeur Peter Reynaert.

Directeur Peter Reynaert is meer dan tevreden.©zenon bekaert beselare ZB
Directeur Peter Reynaert is meer dan tevreden.©zenon bekaert beselare ZB

“De vaccinatie van de bewoners die dat wensen, vindt plaats op vrijdag 8 januari. We hadden de vaccins aangevraagd voor de eerste week dat ze beschikbaar waren en zijn uiteraard bereid om als pilootorganisatie te functioneren en feedback te geven over onze ervaringen. Bij de vaccinatie moet steeds een arts in huis zijn. Daarvoor hebben we onze heel betrokken coördinerende arts Dr. Decloedt.”

Spontane medewerking

Terwijl de arts de bewoners van een afdeling vaccineert gaan de verpleegkundigen de bewoners op de andere afdelingen en de assistentiewoningen vaccineren. In totaal zullen er 136 vaccinaties gebeuren.

“Bij de bewoners gaven we uitleg en ze vernemen natuurlijk ook veel via de pers. Er is een heel spontane medewerking. Ze verlangen ernaar om weer “het normale” te kunnen hervatten. Er zijn in ons zorgcentrum nog drie bewoners van de 139 die het vaccin weigeren. Dat houdt natuurlijk een ernstig risico in voor henzelf en de medewerkers die voor hen zorgen. We moeten hun keuzevrijheid echter altijd vooropstellen. De medewerkers en vrijwilligers die actief waren in de coronaperiode worden gevaccineerd tussen 25 januari en 21 februari. Ook zij hebben keuzevrijheid maar in het belang van zichzelf, hun familie en de bewoners, waarvoor ze de zorg dragen, zou het een evidentie moeten zijn om zich te laten vaccineren.”

“Wij hadden tweemaal een uitbraak het voorbije jaar. We konden telkens meteen overschakelen naar een aparte afdeling waardoor we de besmettingen konden inperken maar het was toch telkens confronterend hoe snel het virus zijn weg vond niettegenstaande alle voorzorgsmaatregelen. Al onze medewerkers gaven heel duidelijk het beste van zichzelf. Het is intussen duidelijk geworden dat we niet gewoon waren om in dergelijke “steriele” situaties te werken. Warme en nabije zorg staat bij ons centraal en dat staat diametraal tegenover de manier waarop we het voorbije jaar meestal dienden te werken. Gelukkig werden we goed ondersteund. Er vielen een aantal medewerkers uit die zelf een coronabesmetting opliepen, maar er waren opvallend minder zieken met andere problemen. Het solidariteitsprincipe haalde de bovenhand.”

Hoopvol

“Na 21 dagen komt de tweede dosis van het vaccin en pas dan kunnen we de bewoners als beschermd beschouwen. Tot dan zullen we bij onze huidige vaste bezoeker blijven die dagelijks kan langskomen. Intussen hopen we op de start van de vaccinaties van de medewerkers zodat ook zij beschermd kunnen werken. Het is namelijk een groot misverstand om te denken dat alles meteen veilig is. Pas na de tweede dosis is de gevaccineerde persoon zelf beschermd, maar hij of zij kan het virus wel nog doorgeven aan bijvoorbeeld medewerkers, bezoekers, vrijwilligers,… In die optiek is het heel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren om juist deze problemen te vermijden. Het is dus een eerste voorzichtige stap. We zullen zeker nog tot eind maart alle preventiemaatregelen strikt hanteren, maar er is toch terechte hoop op betere tijden.” (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.