Zorgcentra Zuid-West-Vlaanderen: “We wachten nog steeds op materiaal om iedereen te testen”

© gf
Annelies Nollet

De verschillende publieke en private woonzorgcentra en centra voor personen met een handicap in de regio Kortrijk doen een oproep aan de Vlaamse overheid. “Wanneer komen de testen aan?”

Vorige week al werd door federale en Vlaamse overheid aangekondigd dat alle personeelsleden en bewoners van de woonzorginstellingen in Vlaanderen zouden getest worden. Maar het verdelen van de testen verloopt vrij stroef. Veel instellingen kregen nog geen testen. “En waar ze wel zijn aangekomen, zijn er ofwel te veel ofwel te weinig “, klinkt het verontwaardigd.

Daar komt nog eens bij dat een groot deel van de testen die werden geleverd met de eerste golf, een verkeerde handleiding bevatten. Iets dat tot heel wat onnodige pijn en bloedneuzen leidde bij de bewoners. Bovendien kwamen verschillende testresultaten terug als ongeldig.

In regio Kortrijk werd in de eerste testgolf alleen WZC De Weister geselecteerd. Daar bleken gelukkig geen besmettingen te zijn. Maar andere instellingen, zoals WZC De Pottelberg smeken al weken om testen. Daar vielen ondertussen zes doden. Het blijft voorlopig onduidelijk wanneer alle woonzorgcentra van testen voorzien zullen zijn. Zorgcentra Zuid-West-Vlaanderen liet ondertussen ook weten dat bezoek niet welkom is, ten minste tot en met drie mei. “Daarna gaan we overleggen.”

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.