‘Zorgbib aan huis’ wil minder mobiele mensen uit eenzaamheid halen in Oostende

Redactie KW

Rode Kruis Vlaanderen zet al jaren sterk in op maatschappelijke projecten zoals ‘Zorgbib’. Dat project wordt nu uitgebreid met ‘Zorgbib aan huis’. Op die manier wil het ook minder mobiele mensen de kans bieden gebruik te maken van de uitleenboeken.

Dat het Rode Kruis meer doet dan medische zorgverlening verlenen is algemeen geweten. Met ‘Zorgbib’ probeert Rode Kruis Vlaanderen al jaren vereenzamende senioren uit hun isolement te halen via lectuur. Dat gebeurde tot voor kort alleen in rust- en verzorgingstehuizen, algemene ziekenhuizen, opvangcentra en psychiatrische instellingen. De succesvolle werking wordt nu uitgebreid in Oostende.

Aantal uitleenpunten stijgt

“Het aantal uitleenpunten in Vlaanderen en Brussel stijgt nog elk jaar”, aldus Angelo Flederick van Rode Kruis Vlaanderen, afdeling Oostende. “West-Vlaanderen telt momenteel 166 vrijwilligers en telde in 2013 amper 45 uitleenpunten. Ondertussen zijn er dat in West-Vlaanderen al 99 geworden. Dat wil alleen maar zeggen dat de vraag stijgt.”

“Alleen mensen zonder mobiele beperking konden van de ‘Zorgbib’ genieten. We wilden ook minder mobiele mensen de kans geven om van het systeem gebruik te maken. Dus werd ‘Zorgbib aan huis’ in het leven ingeroepen.”

Op zoek naar vrijwilligers

Wie van de Zorgbib aan huis gebruik wil maken kan een aanvraag doen via de verschillende zorgpartners, waaronder Familiezorg Vlaanderen. Het project zit momenteel nog in een opstartfase. Door de groeiende vraag is het Rode Kruis nog steeds opzoek naar vrijwilligers.

“Onze vrijwilligers krijgen de nodige begeleiding en professionele opleiding. Mensen kunnen hun eigen talenten gebruiken in de strijd tegen eenzaamheid“, geeft Angelo nog mee. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar zorgbib@oostende.rodekruis.be. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier