Zorabots stelt robots ter beschikking van woonzorgcentra in de strijd tegen isolement

Medezaakvoerder Tommy Deblieck demonstreerde hoe robot James te werk gaat. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse firma Zorabots zal al zijn beschikbare robots ‘James’ In ons land beschikbaar stellen aan woonzorgcentra en professionele zorgverleners. “Op die manier willen we de isolement van onze bejaarden tegen gaan, nu ze, in tijden van corona, geen bezoek meer mogen ontvangen van buitenaf”, lichten medezaakvoerders Fabrice Goffin en Tommy Deblieck toe.

Zorabots is de wereldwijde marktleider voor humanoïde robotica en is gevestigd in Oostende. Door de opgelegde maatregelen door de regering mogen familieleden en kennissen niet langer op bezoek bij hun oma, opa, moeder of vader. Zorabots biedt de verschillende woonzorgcentra in ons land nu een oplossing. “Als technologie nu geen stap vooruit zal doen voor de mensheid, wanneer gaan we dat dan wel doen”, opent Fabrice Goffin.

Zorabots is al vijf jaar aanwezig in verschillende woonzorgcentra. “Het is eigenlijk het personeel van de woonzorgcentra die naar ons toekwam met de vraag of wij niets konden doen om hun bewoners niet in isolement te duwen”, pikt Tommy Deblieck in. “Ouderen kunnen niet of amper naar buiten communiceren. Wij hebben de oplossing waarbij onze robot James van kamer tot kamer kan rijden. Daar kan hij vervolgens aan telecommunicatie doen. James heeft geen enkele fysiek contact nodig en kan zo zorgen dat de bewoners met hun naasten contact kunnen houden. Met dat idee zijn we gaan rondbellen wat mogelijk was en vervolgens hebben we burgemeester Bart Tommelein de vraag gesteld of dat een optie was. De burgemeester reageerde meteen positief en zo hebben we alles in gang gezet.”

Zorabots contacteerde ook Telenet. Het telecombedrijf stapt mee in het verhaal. “Om James te laten werken is een draadloze verbinding nodig. Niet alle woonzorgcentra hebben een draadloze verbinding. Telenet gaat er nu voor zorgen dat die dat wel krijgen. Op die manier kan James draadloos communiceren”, aldus Deblieck.

Er staan momenteel al 70 robots klaar in Oostende om naar de verschillende woonzorgcentra te vertrekken. Op de foto herkennen we medezaakvoerder Fabrice Goffin.
Er staan momenteel al 70 robots klaar in Oostende om naar de verschillende woonzorgcentra te vertrekken. Op de foto herkennen we medezaakvoerder Fabrice Goffin.© JRO

De robots staan klaar om beschikbaar gesteld te worden van de woonzorgcentra. “Momenteel beschikken we over een 70-tal robots, klaar om te verdelen over de verschillende woonzorgcentra”, gaat Fabrice Goffin verder. “Afgelopen weekend hebben we contact gehad met het Chinese bedrijf dat de hardware verzorgd van de robots. Dat bedrijf staat te popelen om Europa mee te helpen via de ambassade waar we goede contacten mee onderhouden. Daar staan er 650 stuks om naar Europa te vertrekken. Niet alleen voor België weliswaar. We hebben 16 distributeurs in 22 landen gecontacteerd. Spanje is bijvoorbeeld hetzelfde idee geneigd. Het zou een heel mooi Europees verhaal kunnen zijn dat vertrekt uit Oostende. Voor België hebben we 50 mensen klaar die van thuis uit werken en alles mogelijk gaan maken. We gaan zelf niet naar de rusthuizen. Het zijn de rusthuizen zelf die één per één een robot kunnen komen afhalen.

https://www.youtube.com/watch?v=pVnQRMwAg3U

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) was meteen gewonnen voor het idee. “We hebben in Oostende, naast de particuliere woonzorgcentra, twee woonzorgcentra van de stad, met name ‘De Boarebreker’ en ‘A. Lacourt’. We gaan daar meteen robots inzetten”, klinkt het bij de burgemeester. .

“We hopen inderdaad dat collega’s van andere gemeenten, maar ook van de particuliere woonzorgcentra Zorabots gaat contacteren. Het is een goede zaak dat we dit vanuit Oostende in gang kunnen steken. Het is niet de bedoeling om het alleen voor Oostende te doen, maar voor iedereen. Het toont dat technologie belangrijk is in de strijd tegen het coronavirus, maar ook in de strijd tegen vereenzaming. Ondertussen hebben we vanuit de stad ook al contact gehad met Payconic. Ik wil dat er nog zo weinig mogelijk met cash geld betaalt wordt in onze stad. Daarmee kunnen mensen via hun smartphone betalen. De contracten zijn klaar en we gaan de stadsdiensten daarmee versterken. De technologie is een voorbeeld van innovatie die heel belangrijk kan zijn in de komende dagen, weken en misschien zelfs maanden.”

De robots worden geleend en niet verkocht. Achteraf worden de robots terug genomen. De robots blijven in de woonzorgcentra zolang als nodig blijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier