Zora Vanborm uit Snaaskerke geeft een jaar les in Kenia: “Deze kans moet ik grijpen”

Zora Vanborm, samen met haar mama Conny. © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

De zomervakantie is nog maar pas gestart, maar Zora Vanborm lonkt al naar midden september. Dan vertrekt de 21-jarige Snaaskerkse naar het Keniaanse eiland Lamu om er privéles te gaan geven. “Ik wou zó graag aan de slag in het buitenland. Deze kans komt echt op het juiste moment”, glundert ze.

Zora, geboren op 1 januari 2000, is pas afgestudeerd als kleuterjuf aan hogeschool Vives in Brugge. Op het einde van het schooljaar maakte het opleidingshoofd Zora attent op een interessant klinkende vacature. ‘Het paradijs zoekt jou’, stond er te lezen. “Een koppel uit Turnhout, in Antwerpen, zocht namelijk een kleuterjuf om les te geven op het Keniaanse eiland Lamu. De mama is Belgische, de papa is Keniaans en ze hebben heel veel tijd doorgebracht in het Afrikaanse land. Nu hebben ze besloten om daar te gaan wonen en hun kinderen van 2,5 en 5 jaar mee te nemen. Omdat het onderwijs toch verschilt met het onze, zochten ze een juf voor hun eigen kinderen en dat van andere koppels. Ik vond het allemaal mooi klinken en besloot te solliciteren. Tijdens het aangename kennismakingsgesprek ontstond er een klik en niet veel later mocht ik het goeie nieuws ontvangen”, lacht Zora.

“De leerstof voor de kinderen mag ik vrij invullen. Er wordt elke maand gecommuniceerd met de Belgische school waar de kinderen het laatst les hebben gevolgd, zodat de juffen van hier alles goed kunnen opvolgen. Aan de hand van filmpjes wordt hun kunnen en ontwikkeling gemonitord. Dat zou heel vlot moeten verlopen.”

Eerste job

Voor Zora wordt het meteen haar eerste job als kleuterjuf. “Spannend, hé”, glundert ze. “Het is eerder een vorm van vrijwilligerswerk, waarbij ik vergoed wordt met kost en inwoon. Kijk, ik liep stage in basisschool de Horizon in ‘mijn’ dorpje Snaaskerke. Ik mocht er ook solliciteren. Maar de drang om naar het buitenland te gaan, was te groot. Ik heb in mijn leven al veel mogen reizen – in totaal 34 keer naar onder andere Aruba, Canada, Tanzania, Thailand en Mexico – en plan elk jaar een grote reis. Dit is anders. Dat ik nu naar Kenia mag gaan, komt op het perfecte moment. Zo’n kans krijg je maar één keer in je leven en ik besloot ze te grijpen. Al zal ik mijn vriend Simon keihard missen.”

“Ik vertrek op 12 september voor één jaar en zie het volledig zitten. Uiteraard wordt het wat wennen, zowel voor mezelf als mijn mama Conny (55). Ze is een bewust alleenstaande mama en we zijn nooit lang van elkaar gescheiden geweest. (lacht) Maar ze zal absoluut eens op bezoek komen. Lamu is trouwens een prachtig eiland en heel authentiek. Mensen kennen er elkaar. Ja, een beetje zoals Snaaskerke.”

Nu is het dus aftellen geblazen. “Ik ben ook leidster bij de Chiro en heb er net ons jaarlijks kamp op zitten. Ik ga me stilaan voorbereiden en gaandeweg afscheid nemen van iedereen. Dit wordt een avontuur om nooit te vergeten.”

(Timmy Van Assche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier