Zoon van Dirk De fauw: “Papa maakt al weer grapjes”

Dieter, de zoon van burgemeester Dirk De fauw. "Papa heeft geluk gehad." © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Het gaat goed met mijn papa, hij kan al grapjes maken”, zegt Dieter, de zoon van Dirk De fauw. De burgemeester van Brugge was zaterdagochtend het slachtoffer van een aanval met een mes.

Zoon Dieter De fauw, die ook als advocaat bij hetzelfde kantoor als zijn vader werkt, was rustig met zijn vrouw in een winkel in Beernem nieuwe tegels aan het kiezen voor in hun woning toen hij het nieuws vernam. “Het was mijn moeder die belde. Papa is neergestoken voor het kantoor, zei ze. Natuurlijk was dat enorm schrikken”, zegt Dieter. “Maar gelukkig bleek als snel dat er geen levensgevaar was. Ik heb al met hem gesproken op de kamer en alles komt goed. Bovendien lijkt hij alles wel bijzonder goed te relativeren. Tegen mijn broer Jasper, die speciaal teruggekomen was van een citytrip in Rijsel, zei hij: Je bent toch niet terug van reis gekomen voor zo’n klein sneetje, zeker?

“Mijn vader heeft echt geluk gehad”, beseft Dieter. “De dader heeft geen steekbeweging gemaakt, wel een snijbeweging. Anders was de Brugse burgemeester wellicht niet meer in leven.”

Dirk De fauw houdt aan de steekpartij 24 hechtingen in de hals over. De dader hanteerde voor zijn moordpoging een aardappelmesje. “Het gaat om een 40-jarige cliënt, waarvoor mijn papa al vijftien jaar bewindvoerder was. Het typeert echt mijn vader: ondanks zijn drukke agenda wou hij die zorgbehoevende man blijven helpen.”

Aardappelmesje

Wat de precieze reden voor deze steekpartij is, weet zoon Dieter De fauw niet: “Die cliënt stond mijn vader op te wachten aan de dorpel van ons advocatenkantoor. Hij had een afspraak om 11 uur deze ochtend en sprong recht op het moment dat mijn vader arriveerde. Hij had eerder in de binnenstad een persconferentie van de Brugse koetsiers bijgewoond. Mijn papa zei nog al lachend: we mogen elkaar geen hand geven in deze coronaperiode. De cliënt zei geen woord, maar haalde plots en totaal onverwacht uit met zijn aardappelmesje.”

De feiten speelden zich af aan het advocatenkantoor van Dirk De fauw.
De feiten speelden zich af aan het advocatenkantoor van Dirk De fauw.© Jan Van Maele

“Mijn vader heeft met zijn das geprobeerd om zo goed en zo kwaad als het kon de wonde in zijn hals af te snoeren. In plaats van te wachten op de hulpdiensten heeft hij zijn chauffeur van de stad, die ter plekke aanwezig was, gevraagd om hem meteen in allerijl zelf naar het AZ Sint-Jan te voeren. In de auto ligt nog een grote plas bloed, want mijn papa heeft veel bloed verloren.”

“Papa is buiten levensgevaar, hij ligt na zijn operatie in de kamer. Het gaat goed met hem, want hij heeft opnieuw gevoel voor humor. Hij sms’te mij daarnet nog het volgende bericht: men heeft geprobeerd om van mij een kieken zonder kop te maken, hihi…”

Motief?

Dieter heeft het raden naar het motief van de belager. “Het vreemde is dat er helemaal geen spanningen zijn tussen mijn vader en die man. Als bewindvoerder moet mijn vader ook bepaalde betalingen door voor hem. Je zou kunnen denken dat daar misschien een conflict rond was, als verklaring voor de feiten, maar dat is helemaal niet het geval.”

Dieter heeft voor zichzelf ondertussen uitgemaakt geen opdrachten van bewindvoering te aanvaarden. “Ik heb het er vandaag nog over gehad met de stafhouder van de balie. Het is echt wel een groot probleem: dat advocaten zich zo blootstellen aan een risico op agressie. Er is geen bescherming voorzien. Dat toont ook het grote sociale hart van mijn vader. Typisch hij om nog altijd zelf die zaak te willen behartigen, ook na 15 jaar en met zijn enorm drukke agenda.” (SVK/PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier