Zoon James over de terugkeer van ‘Hamburgers André’ in Roeselare

Tijdens de komende Batjes krijgen de legendarische hamburgers van André Devolder (76) een tweede leven. Ze worden op zaterdag 22 en zondag 23 juni op de authentieke manier gebakken door zoon James.

James Devolder (links) en Jimmy Taverne: “Voor we van start gingen, wilden we zeker zijn dat de smaak identiek was. Het zit hem eigenlijk in de details.” © STEFAAN BEEL

Meer dan 34 jaar had André Devolder met zijn mobiel kraam op het Stationsplein, recht tegenover het huidige Kruidvat, zijn vaste stek. Naast braadworsten kwamen klanten van Roeselare en omstreken vooral voor die uitgelezen hamburgers naar zijn foodtruck afgezakt. “Als twaalfjarige werkte ik al mee in het kraam van mijn vader”, vertelt James, de enige zoon die in zijn voetsporen is getreden. “Ik ben er als het ware mee opgegroeid. Ik sneed de pistolets en bereidde en bakte de burgers. Het was voor veel klanten een vast ritueel om hun uitgaansavond met zo’n hamburger te beginnen of te eindigen. Op zaterdag bleven we meestal tot in de kleine uurtjes open.” Naast die vaste plek stond ons hamburgerkraam vroeger ook al op de Batjes en deed mijn vader de Pittemse Zotte Maandag en Kortemark Kermesse aan.”

Grote vraag

Hoewel André al meer dan acht jaar met pensioen is, blijft de vraag blijkbaar nog heel groot. Eind 2016 kende de befaamde hamburger van André al eens een korte revival tijdens de kerstmarkt. “Het goede doel dat we tijdens de komende Batjes steunen, is net als toen ‘Refuse to sink’. Een vereniging die de spierziekte Duchenne bekender wil maken. Mijn broers overburen, Keshia Voets en Miguel Van Impe, hebben een zoontje met deze ziekte en zetten zich samen met andere ouders in voor het onderzoek naar genezing en behandeling.”

Uniek recept

James werkt al dertien jaar mee in Jimmy’s Fritshop. “Toen we een jaar geleden op Facebook lieten weten dat we plannen in die richting hadden, kregen we direct meer dan 800 reacties”, lacht Jimmy Taverne. “Zo wisten we meteen dat het goed zat.” Het geheim van zijn vaders hamburgers wil James ons niet verklappen. “Voor we van start gingen, wilden we zeker zijn dat de smaak identiek was. Het zit hem eigenlijk in de details. Het vlees. De saus. De grill en de kookplaat waarop we ze bakken, zal dezelfde zijn als in de tijd van mijn pa. Zelfs de broodjes komen van dezelfde bakker. De braadworsten van ons vader werden in die periode trouwens ook alleen voor hem gemaakt. Dat was net de sterkte van zijn concept, vermoed ik.” Jimmy en James zijn hier al een tijdje mee bezig. Toen James zijn vader van hun idee op de hoogte bracht, was hij onmiddellijk akkoord. “‘Als je dat wil doen, moet je ervoor gaan’, was zijn reactie.” Op de Batjes zal James op zaterdag en zondag samen met iemand van die Duchenne-vereniging hun mobiel hamburgerkraam in de Zuidstraat bemannen. “Als dit initiatief succesvol is, zouden we er graag een jaarlijkse traditie van maken. Zo steken we die Duchenne-patiënten een hart onder de riem. We staan niet op een ideale plek maar als fijnproevers weten dat je er bent en de smaak zit goed, dan wandelen ze graag honderd meter extra”, knipoogt Jimmy. Het is de bedoeling om deze hamburger ‘made by André’ vanaf eind juni ook elke zaterdagavond in de Jimmy’s Fritshop op de menukaart te plaatsen. (Koen Kerkaert)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.