Zonta zegt neen tegen geweld tegen vrouwen

© (Foto GST)
Redactie KW

Door zoveel mogelijk openbare gebouwen oranje te laten oplichten wil Zonta brugge aandacht vragen om het geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Oostkamp is , net zoals vorig jaar meegegaan in deze gedachte en sinds donderdag 25 november kleurt het gemeentehuis oranje.

Geweld tegen vrouwen en meisjes is één van de meest algemene schendingen van de mensenrechten en een wereldwijd probleem. Het kent geen nationale of culturele barrières en treft miljoenen vrouwen en meisjes in vredestijd en in conflicten. Het omvat fysiek en seksueel geweld en praktijken zoals verkrachting, genitale verminking en mensenhandel. Geweld tegen vrouwen en meisjes bedreigt landen, remt de economische vooruitgang en verhindert dat vrouwen een bijdrage kunnen leveren aan hun gemeenschap en een beter leven creëren voor zichzelf en hun gezinnen.

Concrete cijfers zeggen genoeg. In de coronaperiode is een toename van huiselijk geweld vastgesteld. Het afgelopen jaar werd de hulplijn 1712 gemiddeld 170 keer per maand gecontacteerd door slachtoffers van partnergeweld. Dat is een stijging van 79 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Beschikbare hulplijnen zoals het nummer 1712 voor alle vormen van geweld en de Zorgcentra na Seksueel geweld zijn nog te weinig bekend. Het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen ziet in de cijfers ook dat getuigen vaak advies vragen aan 1712 maar dat daders hier geen hulp zoeken.

“Zonta Says NO to Violence Against Women” is een bewustwordingscampagne van Zonta International om een einde te maken aan geweld tegen vrouwen en meisjes, veraf en dichtbij. De actie loopt van 25 november tot 10 december. 16 dagen van activisme tegen geweld op vrouwen, als antwoord op de oproep van de Verenigde Naties in 1991 om iets tegen het geweld te doen. (GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.