https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zonneterras op stelling van Karl Seynaeve is verdwenen, maar probleem is nog niet opgelost

Het zonneterras van Karl Seynaeve staat er niet meer. “Maar het probleem is nog niet verholpen”, zegt die.
Wouter Vander Stricht

Hoe zou het staan met Karl Seynaeve, de man die een zonneterras bouwde als protest tegen de metershoge haag van zijn achterbuur? “Ondertussen is er een pv opgesteld, maar dat is iets tussen de gemeente en mijn achterbuur. Zelf wil ik gewoon dat die haag ingekort wordt tot op de wettelijke hoogte.” Maar ondertussen vermoedt hij ook een manoeuvre van zijn achterbuur…

Het zonneterras van Karl Seynaeve uit Stenen Stampkot is verdwenen. Als statement had hij op een stelling een terras geïnstalleerd om toch maar wat van de zon te kunnen genieten. Die zon kan immers nauwelijks zijn echte terras bereiken omdat de haag van de achterbuur soms tot zes meter hoog groeit. “En wettelijk mag die maar twee meter zijn”, vat Karl nog eens samen.

Naast de haag is nu een gloednieuwe omheining aan het verrijzen.
Naast de haag is nu een gloednieuwe omheining aan het verrijzen.

Al tien jaar probeert hij op allerlei manieren – van een gesprek met zijn achterbuur tot een verzoeningspoging voor het vredegerecht – af te dwingen dat de haag ingekort wordt. Het vijf meter hoge terras is ondertussen verdwenen. “De man van wie ik de stelling leende, had die weer nodig. Maar mijn punt was gemaakt. Ik haalde de pers en toen ging men blijkbaar wel over tot de actie. Er is nu een proces-verbaal opgesteld, iets wat de jaren voordien niet lukte. Maar dat pv is iets tussen mijn achterbuur en de gemeente, ik heb daar in principe niets mee te zien. De politie maakte het pv omdat mijn achterbuur de verkavelingsvoorschriften van de gemeente Ledegem niet respecteert. Ik ben wel benadeeld, maar de overtreding is niet door mij gemaakt.”

Nieuwe omheining

Maar toch is Karl er allerminst gerust op dat de haag nu effectief geschoren zal worden tot op wettelijke hoogte. “Ik heb nu gemerkt dat mijn achterbuur gestart is met het laten plaatsen van een nieuwe omheining. Daarmee is hij begonnen op het einde van zijn perceel, maar vermoedelijk zal hij die doortrekken tot achter mijn woning. Het is nu zo dat daar al twee omheiningen staan, eentje van mijn achterbuur en eentje van mij. Maar daartussen is nog een meter ruimte, daar waar vermoedelijk een vroegere gracht ingekokerd ligt. Enkele ‘afvoerputjes’ zijn daar getuige van. Ik vroeg me uiteraard af of dat wel kon en ben dan gaan kijken op het kadastrale percelenplan CADGIS. En daar stelde ik vast dat de perceelsgrens verplaatst is. Een landmeter is ook ter plaatse geweest. Maar ik heb mij uiteraard ook geïnformeerd. Bij de inname van een gracht, ligt de nieuwe perceelsgrens in het midden. Door de nieuwe omheining heeft mijn achterbuur de volledige ruimte ingepalmd.”

Op dit plan is te zien hoe de perceelsgrens was getekend. Je ziet duidelijk de uitsprong van perceel B543A2, waar Karl Seynaeve woont.
Op dit plan is te zien hoe de perceelsgrens was getekend. Je ziet duidelijk de uitsprong van perceel B543A2, waar Karl Seynaeve woont.
Na de ‘rechttrekking’ van de perceelsgrens is het stuk grond van de buur iets groter geworden.
Na de ‘rechttrekking’ van de perceelsgrens is het stuk grond van de buur iets groter geworden.

Haag of bomen

En Karl Seynaeve heeft ook een vermoeden van wat er achter het manoeuvre (waaraan toch het prijskaartje van een nieuwe, tweede omheining hangt) schuilgaat.

“In een eerdere brief liet zijn advocaat me weten dat het niet om een haag gaat, maar om hoogstammige bomen die op twee meter van de perceelsgrens staan. Maar die haag – ik weiger het hoogstammige bomen te noemen, het is gewoon een haag – stond op geen meter van de perceelsgrens. Maar door die nieuwe omheining en het opschuiven van die perceelsgrens geraakt hij wellicht wel aan twee meter.”

De omheining werd ook boven een putdeksel geplaatst.
De omheining werd ook boven een putdeksel geplaatst.

De advocaat van de achterbuur liet eerder weten dat de familie niet wil reageren. Op de dienst milieuklachten van Grensleie bevestigen ze dat er een pv geopend is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten