Zonnepark bij Westvlees is ook parking voor 300 auto’s

Anthony Van Eeckhout bij het zonnepanelenpark van Westvlees. © (foto JCR)
Redactie KW

Waar vroeger het voetbalterrein van De Westhinder lag, heeft de firma Westvlees een zonnepark laten bouwen waaronder meer dan 300 auto’s van werknemers geparkeerd kunnen staan.

Langs de Ommegang West in Westrozebeke staat sinds kort een groot zonnepark tegenover de gebouwen van het vleesverwerkend bedrijf Westvlees. Daaronder is parkeerplaats voor 300 personenwagens.

Vroeger speelde de bedrijfsclub De Westhinder op die plaats voetbal. Een paar jaar geleden werd het voetbalveld opgedoekt en sindsdien kan het personeel van het bedrijf er parkeren. Dat kan nu nog, al ziet de parking er met het zonnepark wel heel blits uit.

“Deze installatie past perfect bij de bedrijfsfilosofie”, vertelt Anthony Van Eeckhout van Westvlees. Het bedrijf wil ook de komende jaren blijven inzetten op de verduurzaming van energie- en waterverbruik.

1 gigawatt stroom

Bij Westvlees werken veel mensen uit heel de provincie, maar ook uit Henegouwen en Frankrijk. Het leeuwendeel van die mensen komt dan ook met de wagen naar het werk.

“Zij vinden nu hun auto na een lange dag werken in de schaduw terug.” Wie dat wenst, kan zijn of haar elektrische wagen ook opladen aan een van de laadpunten op de parking.

“De zonnepanelen leveren ook stroom voor het bedrijf zelf”, zegt Anthony Van Eeckhout. De solar carports zullen bijna 1 gigawatt stroom per jaar opleveren. Dat is ongeveer evenveel als het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 300 gezinnen.

Het nieuwe zonnepark brengt nog een vierde voordeel met zich mee. Het hemelwater wordt opgevangen en gezuiverd om daarna terug ingezet te worden in het bedrijf. Bij overvloed aan water sijpelt het water gewoon terug in de grond.

Westvlees werkte voor de realisatie van het zonnepark samen met de bedrijven Menapy en IZEN Zonnepanelen. Menapy helpt industriële bedrijven te verduurzamen en te besparen op hun energiekosten.

Voordelen

“We hebben nog twee gelijkaardige projecten lopen: in de haven van Antwerpen en bij het universitair ziekenhuis in Jette”, zegt Tom Pollyn van Menapy.

Het bedrijf hoopt in de toekomst ook in het buitenland bedrijven te overtuigen van de voordelen van een dergelijk zonnepark.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier