Zonnepanelen op tien Poperingse stadsgebouwen besparen jaarlijks 29 ton CO2

Schepen Ben Desmyter en milieuambtenaar Jeroen Vandermarliere op JOC Den Kouter. (foto MD)
Redactie KW

Het voorbije jaar werden op acht locaties zonnepanelen geïnstalleerd op gebouwen van de stad. “Samen met de bibliotheek (80 zonnepanelen) en het Jeugdcentrum (140), die in 2018 al zonnepanelen kregen, staat de teller nu op tien gebouwen. Goed voor een geschatte besparing van 29 ton CO2”, zegt schepen van Duurzaamheid Ben Desmyter (CD&V).

De investering kwam tot stand met de steun van de Provincie, via gedeputeerde van Duurzaamheid Jurgen Vanlerberghe (SP.A), ook een Poperingenaar. De Provincie droeg 100.000 euro bij als ondersteuning van het Poperingse klimaatproject. In totaal gaat het om een investering van 230.000 euro. Het stadsbestuur zet met de installatie van de zonnepanelen in op duurzaamheid en energiezuinigheid, en realiseert daarmee meteen ook de doelstelling beschreven in het Burgemeesterconvenant, namelijk CO2-reductie.

145.836 Kilowattuur per jaar

Vorig jaar kregen volgende gebouwen zonnepanelen, met tussen haakjes eerst het aantal, en daarna de geschatte jaaropbrengst in kWh per jaar: OC Abele (24; 4.770), OC Krombeke (17; 4.617), OC Roesbrugge (35; 7.470), aanleunappartement ‘t Wingeroen op de woonzorgsite (35; 7.470), gevechtsporthal sportzone (64; 9.270), IBO Hopsakee (48; 9.540), Jeugdhuis Den Couter (35; 7.560) en de nieuwe stedelijke werkplaatsen langs de Ouderdomseweg (111; 30.969). In de jongste twee jaar werden 589 panelen geïnstalleerd, goed voor een geschatte jaaropbrengst van 145.836 Kilowattuur per jaar, en een geschatte CO2-besparing van 29,17 ton.

“We hopen binnen de zeven tot tien jaar deze investeringen volledig teruggewonnen te hebben”, zegt schepen Ben Desmyter. “Momenteel onderzoeken we nog de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op het pas aangekochte Gasthof De Kring, het OC Watou, en op het zwembad. Op die plaatsen moet de stabiliteit nog nagegaan worden. Eventueel komt er een uitbreiding op de gebouwen van het depot van de stedelijke technische dienst. Daar kunnen er misschien nog meer komen in functie van de noodzaak.”

Daken onvoldoende stabiel

“De daken van het OC Proven en het OC Rookop in Reningelst bleken niet stabiel genoeg. Ook bij de twee oudste sporthallen bleek het dak niet zwaar genoeg. In 2015 kreeg het administratief complex achter het stadhuis al 48 zonnepanelen. In 2008 kregen alle daken van het WZC Proventier in Poperinge al zonnepanelen, maar dat betrof een privé-initiatief van Beauvent. Die stroom gaat rechtstreeks naar het net. De stad moest er niet in investeren, maar kreeg er wel een vergoeding voor”, besluit de schepen. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier