Zonnepanelen op Kortrijk Weide wekken stroom op voor 61 gezinnen

De zonnepanelen op Kortrijk Weide zijn sinds deze week actief. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanaf deze week zijn de 726 zonnepanelen op Kortrijk Weide actief. Ze werden onder andere geïnstalleerd op het dak van Hangar K en wekken vanaf nu 214 MWh energie op, vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 61 Kortrijkse gezinnen.

“De installatie op Kortrijk Weide past in het Kortrijkse energieplan en is een onderdeel van het zonnedelen dat vorig jaar al werd gelanceerd. De stad wil al haar gebouwen energieneutraal maken tegen 2030“, vertelt schepen van Energie en Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

De installatie op Kortrijk Weide is al de tweede dit jaar die in gebruik wordt genomen. Sinds juni leveren 710 panelen op het dak van het Erfgoeddepot al energie voor 60 gezinnen. Dat project kostte de stad 187.000 euro. De installatie van de panelen op Hangar K was goed voor 191.250 euro. “We blijven inzetten op energie-neutrale gebouwen en willen tegen 2030 energie autonoom zijn met de stad. Zo wekt het Erfgoeddepot overdag al zijn benodigde energie zelf op. Helaas zijn batterijen vandaag nog steeds duur en inefficiënt. Anders zouden we nu ook al de nachten kunnen overbruggen. We plannen daarom om binnenkort onze elektrische voertuigen in te zetten als mobiele batterijen”, klinkt het bij de schepen.

Niet enkel zonne-energie

Inclusief de oude installaties, zoals die op de Lange Munte, OC Marke en SC Heule, wekt de stad nu jaarlijks energie op vergelijkbaar met het stroomverbruik van 150 Kortrijkse gezinnen. Dit najaar wordt er opnieuw 84.150 euro geïnvesteerd in een installatie op Muziekcentrum Track, daar komen 320 panelen, goed om 27 gezinnen van stroom te voorzien.

De stad denkt niet alleen aan zonnepanelen, zo wordt momenteel de mogelijkheid onderzocht om kleine windmolens te plaatsen op stadsgebouwen. “Daarnaast focust het energieplan ook op renovatie van stookplaatsen, vervangen van gewone verlichting naar led en het opvangen van water“, vertelt Vandendriessche. “We kijken met een open blik naar de vele ontwikkelingen op vlak van groene energie. Zo onderzoeken we op dit moment speciale windmolens die we kunnen plaatsen op daken die niet geschikt zijn voor zonnepanelen”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier