Zonnelandtuin in Zonnebeke opent op vrijdag 21 juni

Het zal even wennen worden voor Jimmy Remmery en Nele Lemaire als ze straks hun tuin moeten delen met het publiek. (foto ZB)
Redactie KW

Op vrijdag 21 juni wordt Zonneland, de tuin van Nele Lemaire en Jimmy Remmery, feestelijk geopend. Het koppel met groene vingers opent de helft van de 20 are grote tuin permanent voor het publiek. De pastoor komt de tuin inwijden.

Begin dit jaar rijpte bij Nele en Jimmy, die beiden al altijd groene vingers hebben gehad, het idee om de helft van hun 20 are grote tuin in de Langemarkstraat 55 open te stellen voor het publiek. Zo werd Zonneland een concreet project. “Het was en is de bedoeling om jong en oud, klein en groot, kortom alle mensen samen te brengen. Zo kunnen ze in een rustige sfeer een babbeltje slaan. Zonneland moet zowel een rust- als een ontmoetingsplaats worden”, zegt Nele.

Bijzonder aan het project is dat heel wat mensen een stukje eigenaar zijn van de tuin. “Ons project kreeg de steun van het Regionaal Landschapfonds, dat instond voor de helft van de kosten terwijl we de andere helft zelf moesten ophalen”, verduidelijkt Jimmy. “Het ganse plaatje kostte een 7.500 euro en we verzamelden daarvan ruim de helft. Naast de stortingen voor de tuin, zijn er ook mensen geweest die materieel gesteund hebben of die een handje zijn komen toesteken bij de uitwerking. We zijn hen heel dankbaar. Als mede-eigenaar mogen ze dus ook genieten van wat de tuin aan lekkers voortbrengt.”

Ecologische materialen

Elke dag zijn Jimmy en Nele met de tuin bezig. Momenteel staan er fruitbomen, is er een kruidentuin, grote vijver, fruitstruiken, een insectenhotel en er is ook een multifunctionele plaats waar eventueel spelen kunnen gebeuren. Interessant zijn ook de plantbakken die op vraag van Vrije Basisschool De Wijzer werden geplaatst zodat de leerlingen er aanplantingen kunnen doen tijdens het schooljaar. Alles in de tuin bestaat uit ecologische materialen. “Er komt ook nog een vlindertuin en via de IJzerweg kun je de tuin ook bereiken. We zijn heel tevreden met het resultaat. Om te zorgen dat iedereen blij en gelukkig wordt in Zonneland, laten we hem ook inwijden door de pastoor en een iemand van de protestantse kerk”, zegt Nele.

De officiële opening vindt plaats op vrijdag 21 juni vanaf 17.30 uur en de inwijding om 18 uur. “Dit alles gebeurt met een hapje en een drankje, een streepje muziek door het solidariteitskoor Vamos Pra Lutar, een kraam met de allerlekkerste confituur en heel veel tijd voor ontmoeting”, geeft Nele nog mee. Parkeren kan aan de linkerkant van de IJzerweg of op de parkings van het voetbalterrein. Er is een zebrapad dat je praktisch tot aan de ingang van Zonneland leidt.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier